A csokoládé jót tesz a szívnek

Egy széleskörű tanulmány eredményei szerint a csokoládéfogyasztás több puszta torkoskodásnál - az édesség kézzelfogható előnyökkel járhat a szív egészségének szempontjából is.

Betegszoba.hu
2012. 03. 14. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 42 szűk körű tanulmány eredményeinek összesítésével készült, az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent kutatás azt is kimutatta, hogy a résztvevőkben a vérerek működésének enyhe javulását és az inzulinszint csökkenését tapasztalták.

Korábban már több kutatás is igazolta, hogy a csokoládéimádókban a kardiológiai kockázatok, például a magas vérnyomás előfordulása is csökken. Az új kutatás vezetője, Lee Hooper, a brit Norwich Orvostudományi Egyetem kutatója úgy összegezte az eredményeket, hogy ha valaki szereti a keserű csokoládét, nyugodtan fogyaszthatja más nyalánkságok helyett, és ez akár még előnyökkel is járhat. A szakértő ugyanakkor úgy véli, nincs megalapozott bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mindenkinek érdemes rákapnia. Az elemzett szűk körű tanulmányokból az sem derült ki, hogy a csokoládéfogyasztás gyakorol-e valamilyen hatást a szívroham vagy a stroke kockázatára.

A korábbi, főként megfigyeléses kutatásoktól eltérően a mostani tanulmány klinikai kísérletekre összpontosított, amelyekben a kutatók két csoportra osztották a kísérleti alanyokat: a fele fogyasztott, a másik fele nem fogyasztott csokoládét. Ezt követően mérték a résztvevők vérnyomásának, koleszterinszintjének és más kardiológiai kockázatainak változásait.

Hooper munkatársaival 42 szűk körű, összesen mintegy 1300 személy részvételével készített tanulmány eredményeit elemezte, és kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztókban néhány más előnnyel együtt néhány ponttal csökkentek a vérnyomásértékek, továbbá az inzulinszint is. Azt azonban nem tudják pontosan, miért gyakorol ilyen hatást a csokoládé. A szakértők úgy vélik, hogy a jótékony hatás a csokoládéban található vegyületeknek, a flavonoidoknak köszönhető, amelyek más élelmiszerekben, például a diófélékben, a szójában, a teában és a borban is előfordulnak.

A legfontosabb kérdés azonban továbbra is az, vajon ezek az előnyök ellensúlyozhatják-e a csokoládé hátrányait. A felhasznált kutatások alapján Hooper kutatócsoportja kimutatta, hogy az inzulinszintre és a vérerek funkciójára gyakorolt jótékony hatás eléréséhez több száz kalóriányi csokoládé elfogyasztására van szükség, ami problémát okozna a testsúlyt illetően.

A szakértők összegzésként azt javasolták, hogy ha valaki amúgy is szokott időnként csokoládét fogyasztani, valószínűleg gond nélkül kitarthat kedvtelése mellett, de nem érdemes a szívünk egészsége érdekében rászokni a csokoládéfogyasztásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.