Az ételallergiát úgy állapítják meg, hogy egy keveset etetnek az alannyal az adott élelmiszertípusból, és ha nem mutat túlérzékenységi reakciót, egy egész adagot is elfogyaszthat belőle, feltételezve, hogy nem fog neki ártani. A Wisconsini Orvosi Egyetem és a Wisconsini Gyermekkórház kutatói ezzel a módszerrel vizsgáltak meg 105 embert. Életkoruk 9 hónap és 74 év között volt, kétharmaduk szenvedett asztmától.
Az egészségesek 21 százalékánál váltott ki lett valamelyik étel allergiás reakciót: csalánkiütések jelentek meg rajtuk, köhögni vagy fulladozni kezdtek. Az asztmások körében azonban ez az arány nem érte el a 13 százalékot sem.
”Az asztma nem feltétlenül jár együtt a táplálékallergiára való hajlammal, ami azt jelenti, hogy nyugodtan el lehet végeztetni velük ezeket a teszteket” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Monica Vasudev. Az eredményeket az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia Orlandóban tartott éves konferenciáján ismertették.
A szakemberek megjegyezték: sok beteg és orvos fél attól, hogy asztma felerősít bizonyos allergiás reakciókat. Éppen ezért olykor még a szükséges vizsgálatokat félnek is elvégezni, pedig ez a félelem – természetesen a megfelelő környezetben, az előírások gondos betartásával – teljesen alaptalan.
Ritkább az ételallergia asztmásoknál
Egy új kutatás szerint az asztmások egészséges társaiknál ritkábban mutatják az ételallergia tüneteit.
2012. 03. 09. 13:19
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!