A rizs növeli a cukorbetegség kockázatát

A Harvard Egyetem vezetésével végzett nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy a fehér rizs növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Betegszoba.hu
2012. 04. 21. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harvard kutatói korábbi amerikai, ausztrál, kínai és japán cikkek eredményeit elemezték ki a British Medical Journal legújabb számában. Kezdetben a vizsgálatba bevont, összesen 350 ezer résztvevő egyike sem mutatta cukorbetegség jeleit, az utánkövetési periódus 4-től 22 évig tartott. Qi Sun és munkatársai erős kapcsolatot találtak a rizsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség között, az összefüggés nőkben kifejezettebbnek bizonyult, mint férfiakban. A fehér rizs 158 grammos adagja mintegy tíz százalékkal növelte a kockázatot, a kapcsolat dózisfüggőnek bizonyult.

A barna rizshez viszonyítva a fehér rizs alacsonyabb mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, mint a rostok, a magnézium, és vitaminok. Ezen tápanyagok járulékos bevitele csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A fehér rizs, mely a világon legnépszerűbb rizsfajta, magas szénhidráttartalmú anyag, vagyis megemeli a vércukorszintet. Ismert, hogy az ilyen, úgynevezett magas glikémiás indexszel rendelkező anyagok bevitele elősegíti a cukorbetegség kialakulását.

A táplálékszakértők a rizs alternatívájaként inkább az olyan teljes kiőrlésű gabonatermékeket ajánlják, mint az árpa, illetve a dél-amerikai quinoa, melyek minden összetevőt finomítatlan formában tartalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.