Egy lépéssel közelebb a génhibák étrenddel történő kezeléséhez

Egy, a Genetics című szaklap áprilisi számában megjelent cikk szerint amerikai tudósok egy lépéssel közelebb kerültek a génhibák étrenddel történő kezelésének kifejlesztéséhez.

Betegszoba.hu
2012. 04. 16. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egyéni génszekvenciák korát éljük, ugyanakkor egyre nő a szakadék a géntérképek készítésének képessége és az egyéni génvariánsok jelentőségének felismerése között – nyilatkozta Dr. Jasper Rine, a Kvantitatív Biotudományok Intézetének vezető kutatója – Ez a mostani kutatás egy lehetőséget kínál a szakadék áthidalására a génvariánsok osztályozásával és az étkezéssel befolyásolható génhibák felismerésével.”

A tudósok az élesztőgombában lévő cisztation-béta-szintáz gént emberi génnel pótolták, így tesztelték, mely génvariánsok reagálnak a B6-vitaminos kezelésre. A vizsgálatok során összesen 84 DNS szekvencia variáns funkcióját sikerült feltárni, ami segíthet az orvosoknak a betegek génvariáns szerinti kezelésében. A szakértők szerint a jövőben több, az élesztőgombában is megtalálható humán gént lehet majd tesztelni ezzel a módszerrel.

„Már rendelkezünk az ember géntérképével, de egyelőre még csak találgatjuk, pontosan mit is jelent – nyilatkozta Mark Johnston, a GENETICS című folyóirat főszerkesztője – Ezzel a kutatással egy lépéssel közelebb kerültünk az emberek genetikai sokszínűségének megismeréséhez. Reméljük hamarosan az orvosok génvariánsok szerint írhatják majd fel a gyógyszereket a betegeiknek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.