Nem érdemes számolni a kalóriákat

Furcsa paradoxon a reggeli mellé - a legfrissebb felmérések szerint bár az amerikaiak állandóan a kalóriatáblázatok böngészésével vannak elfoglalva, mégis az Egyesült Államokban háromszor több a túlsúlyos, mint a kalóriákkal nem sokat törődő franciáknál.

Betegszoba.hu
2012. 04. 30. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek után felmerül a kérdés: van-e értelme külön feltüntetni az élelmiszereken a kalóriaszámot? Mivel Franciaországban az elhízottak aránya mindössze 12 százalék, úgy tűnik, nem sok. A mostani kutatás során a tudósok 300 francia, québeci (francia-kanadai) és amerikai fogyasztót kértek fel, hogy töltsenek ki egy, az élelmiszerek tápanyagtartalmáról és a napi ajánlott kalóriabevitelről szóló kérdőívet.

A válaszolókat arra kérték, ne tippeljenek, inkább passzolják azokat a kérdéseket, amelyekre nem tudnak biztos választ. A kanadai Université Laval, a New York-i Cornell Egyetem és a francia Paul Bocuse Kutatóintézet szakértői az eredményeket összesítve rájöttek, hogy a francia résztvevők a kérdések 43 százalékára nem tudtak válaszolni. Ez az arány a kanadai válaszolók esetében 13, az amerikaiaknál pedig mindössze 4 százalék volt.

A francia résztvevők 55 százaléka nem tudta megmondani hány százalékos zsírtartalommal rendelkezik a teljes tej. Québecben ezt a válaszolók 5, az Egyesült Államokban 4 százalék nem tudta. Hasonló volt a jó válaszok megoszlása a vajról, margarinokról és növényi olajokról szóló kérdések esetében is. A telített és telítetlen zsírsavakkal kapcsolatos ajánlásokkal a franciák 17 százaléka nem volt tisztában, szemben az amerikaiak 9 százalékával.

”Ez egyértelműen mutatja, hogy a franciák nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az élelmiszerek tápanyag- és kalóriatartalmának. Az információ ugyanúgy megtalálható az élelmiszereken, de az emberek egyszerűen nem olvassák el” – nyilatkozta Maurice Doyon professzor, az Université Laval munkatársa.

Sajnos úgy tűnik, a széleskörű tájékoztatás nem csökkenti az elhízás esélyét és nem nevel egészséges táplálkozásra. ”Az emberek hajlamosak csak zsírként, szénhidrátként és kalóriaként gondolni az ételekre és nem figyelnek oda a kiegyensúlyozott, teljesértékű étkezésre, pedig ez messze fontosabb, mint a kalóriaszám” – tette hozzá a kutató. A kutatás részletes leírása a British Food Journal című szaklap legfrissebb számában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.