Rostdús étrenddel a női szív egészségéért

A svéd Lund Egyetem kutatói kimutatták, hogy a rostdús élelmiszerek védőhatást gyakorolnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, és ez a hatás a nőkben a legerőteljesebb.

Betegszoba.hu
2012. 04. 23. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PLOS One szakfolyóiratban közzétett tanulmányban 20 ezer malmöi lakos étkezési szokásait elemezték, külön figyelmet fordítva a szív-érrendszeri betegségek kockázatára. Tizenhárom különböző tápanyag változó (rostanyagok, zsírok, fehérjék és szénhidrátok) jelentőségét vizsgálták.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Wallström, a Lund Egyetem kutatója arról számolt be, hogy azok a nők, akik a legtöbb rostot fogyasztották, a szív-érrendszeri betegségek közel 25 százalékkal alacsonyabb kockázatának voltak kitéve, mint azok a nők, akik rostszegény étrenden éltek. Férfiakban ez a hatás nem jelent meg ennyire kifejezetten, de az eredmények megerősítették, hogy a rostdús étrend valóban nyújt védelmet a férfiaknak az agyérgörcs ellen.

A nemek közötti eltérés oka egyelőre nem világos, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a nők egészségesebb élelmiszerekből viszik be a szervezetükbe a rostanyagot, mint a férfiak. A vizsgált nők több rostot fogyasztottak zöldségekből és gyümölcsökből, míg a férfiak fő rostforrása a kenyér volt. Wallström úgy véli, hogy e különbséget figyelembe véve a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a nemre az étrenddel kapcsolatos kutatások során.

A kutatók ugyanakkor nem azonosítottak meghatározható összefüggést a vizsgált többi tápanyag, például a telített zsír vagy a cukor étrendi mennyisége és a szív-érrendszeri betegségek között. Wallström ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az eredményeket óvatosan kell értelmezni, mert szinte mindenki több telített zsírt fogyaszt az ajánlott mennyiségnél, a vizsgálat résztvevőit is beleértve. Éppen ezért nehéz összehasonlítani a javasolt és a túl magas zsírbevitelt. Más típusú kutatások azt mutatták, hogy azok, akik korlátozzák a zsír és cukorbevitelüket, a szívbetegség csökkent kockázatának vannak kitéve.

Wallström szkeptikus az ”extrém” diétákkal kapcsolatban. A szakértő úgy véli, hogy az Országos Élelmiszer Hivatal étrendi ajánlásai a kritikák ellenére megfelelők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.