Az E-vitamin bizonyos formája véd a rák ellen

Ha legközelebb a kedvenc receptedhez választanod kell a növényi olaj és a margarin között, gondolj az egészségedre, és válaszd az olajat.

Betegszoba.hu
2012. 05. 03. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a tudományos körökben és a médiában is parázs vita folyik arról, vajon az E-vitamin véd a rák ellen, vagy elősegíti a kialakulását, az amerikai Center for Cancer Prevention Research rákkutató intézet, a Rutgers Egyetem és a New Jersey-i Rákkutató Intézet kutatói úgy vélik, hogy az E-vitamin a szójában, a repceolajban, a kukoricaolajban és a diófélékben fellelhető két formája, a gamma- és a delta-tokoferol valóban megelőzi a vastagbél-, a tüdő-, az emlő- és a prosztatarák kialakulását.

”Készültek olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az E-vitamin valójában növeli a rák kockázatát, és csökkenti a csontsűrűséget” – számol be a kutatóközpont igazgatója, Chung S. Yang. ”Eredményeink azonban azt bizonyítják, hogy az E-vitamin gamma-tokoferol formája, amely a legnagyobb mennyiségben található meg az amerikai étrendben, valamint a növényi olajokban is fellelhető delta-tokoferol segít a daganatok megelőzésében. Az E-vitamin tartalmú kiegészítőkben legnagyobb mennyiségben előforduló alfa-tokoferol viszont nem jár ilyen előnyökkel.”

A Cancer Prevention Research szaklapban megjelent tanulmányban Yang és munkatársai arról számolnak be, hogy a Rutgers Egyetem vastagbél-, tüdő-, emlő- és prosztatarákra vonatkozó állatkísérleteiből az derült ki, a gamma- és delta-tokoferol állatmodellekben gátolja a daganatok kialakulását és növekedését.

Jó hír ez a rákkutatásban, mert a közelmúltban végzett legnagyobb szabású prosztatarákkal kapcsolatos kísérletben amerikai és kanadai kutatók kimutatták, hogy az E-vitamin étrendkiegészítőkben leggyakrabban alkalmazott E-vitamin típus, az alfa-tokoferol nem elég, hogy nem akadályozza meg a prosztatarákot, hanem alkalmazása jelentős mértékben megnöveli a betegség kockázatát az egészséges férfiak körében.

Yang szerint ezért fontos, hogy különbséget tegyünk az E-vitamin különböző formái között, és további kutatások szülessenek rákkal összefüggő preventív hatásaikról, illetve egyéb biológiai hatásaikról. A szakértő úgy véli, ha valaki szükségét érzi az E-vitamin kiegészítő szedésének, az E-vitaminok olyan keverékét érdemes választani, amely a leginkább hasonlít a természetes étrend E-vitamin tartalmához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.