A többnyire levesként felszolgált madárfészkeket mostanában különféle ételek és italok adalékanyagaként is alkalmazzák, emellett kozmetikai termékek készítése során is felhasználják. Azonban, amint arról Fucui Ma és Daicheng Liu, a kínai Shandong Normal Egyetem kutatói a Food Research International című lapban beszámoltak, arra továbbra sem találták meg a választ a szakemberek, hogy vajon minek köszönhető gyógyító erejük.
A fecskék többnyire mészkőbarlangokban élnek az Indiai-óceán környékén, Dél- és Délkelet-Ázsiában, Észak-Ausztráliában, valamint a Csendes-óceán szigetvilágában. A fészkeket főleg a hímek építik, oly módon, hogy azokat a barlangok függőleges falához tapasztják. Elmozdításuk igen veszélyes, és típustól függően, egy személy számára akár nyolc órán át is eltarthat tíz fészek megtisztítása.
A kínaiak nagy valószínűséggel már 1200 éve fogyasztják levesként a fészkeket, amelyek igen magas tápértékkel bírnak, többek között az öregedés és a rák ellen is hatékonynak bizonyulnak, ráadásul javítják a koncentrálóképességet és a libidót. A protein mellett hatféle hormont is tartalmaznak, például tesztoszteront és ösztradiolt is, emellett még szénhidrátokat és kis mértékben lipideket is. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fészkek bizonyos összetevői serkentik a sejtnövekedést, a szövetregenerációt, és még az influenza ellen is védelmet nyújtanak. Nem szabad azonban azt sem elhallgatni, hogy nem mindenki reagál megfelelő módon a madárfészkekre, van akinél akár anafilaxiás sokkot is okozhat fogyasztása.