A pozitív hatások
A mértékletes bevitelhez kapcsolódó egészségügyi előnyök rendkívül sokszínűek. Tanulmányok bizonyítják, hogy az alkohol – főleg a bor – segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az epekő, a kettes típusú diabétesz és a demencia megelőzésében, valamint enyhén serkenti az anyagcserét.
”A vörösbor különösen gazdag rezevatrolban, antioxidánsokban, biflavonoidokban és polifenolokban. Ezek az anyagok értágító és gyulladáscsökkentő hatásúak” – mondta Dr. Suzanne Steinbaum, az Amerikai Szívtársaság szóvivője. ”Az alkohol kimondottan az egészséges étrend része lehet, amennyiben körültekintően fogyasztják” – tette hozzá.
”A mértékletes szeszesital-bevitel nőknél legfeljebb egy adag, férfiaknál kettő” – magyarázta Elizabeth Kovacs, a chicagói Loyola Egyetem Orvosi Központjának vezető kutatója. Ez egy pohár bort, egy korsó sört vagy fél deciliter röviditalt jelent. Kovacs arra is figyelmeztetett, hogy bizonyos gyógyszerek szedése mellett, máj- és hasnyálmirigy-betegségek esetén, illetve várandósság során tilos az alkoholfogyasztás.
”Aki eddig nem ivott, semmiképpen se kezdje el a felsorolt jótékony hatások kedvéért!” – tanácsolja Suzanne Steinbaum, aki szerint a sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó szívbarát étrend italozás nélkül is segít az egészségmegőrzésben.
A negatív hatások
A fokozott alkoholfogyasztás emeli a vérben található káros koleszterin, a triglicerid szintjét, ami a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka. Néhányan úgynevezett ”ünnepi szív” szindrómában szenvednek – ez azt jelenti, hogy akár minimális, egyetlen koccintás után elkortyolt szesz hatására szívritmuszavar állhat be náluk.
Suzanne Steinbaum a súlygyarapodás veszélyére, továbbá a vese- és májkárosító hatásra is fölhívta a figyelmet. Utóbbi fokozottan veszélyezteti azokat, akik koleszterincsökkentőt vagy paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót szednek. A legújabb kutatási eredmények fényében az is kijelenthető, hogy az alkohol növeli bizonyos rákfajták, az asztma és az allergia előfordulásának esélyét, továbbá cukorbetegeknél hirtelen és nagymértékű vércukorszint-csökkenést idézhet elő.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!