Eperrel a szív-érrendszeri megbetegedések ellen

A hagyományos nyári gyümölcs fogyasztása a Warwick Egyetem kutatói szerint újabb egészségügyi előnnyel is járhat.

Betegszoba.hu
2012. 07. 13. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők az eper a szív-érrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatását vizsgálták, különösen azt, hogyan képes megelőzni a szívbetegséget és a cukorbetegséget. A kutatócsoport Paul Thornalley professzor vezetésével felfedezte, hogy az eper kivonata aktiválja az Nrf2 nevű fehérjét a szervezetünkben, amely fokozza az antioxidáns és más védekező mechanizmusokat. A fehérje a vérzsírok és a koleszterin szintjének csökkentése révén fejti ki hatását, amelyek magas szintje szív-érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Már korábbi kutatások is bebizonyították, hogy az eper ellensúlyozza az étkezés utáni vércukrot és az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagyis a rossz koleszterint, és ezáltal csökkenti a diabétesz és a szívbetegség kockázatát. Azt azonban most mutatták ki először, hogy az eperkivonat aktívan serkent olyan fehérjét, amely védelmet nyújt számunkra a betegségekkel szemben.

Thornalley professzor azt tanácsolja, miután sikerült igazolni, hogy az eper fogyasztása fokozza szervezetünk természetes védelmi mechanizmusainak működését, ezáltal nyújtva védelmet a szív-érrendszeri betegségek ellen, senki se érezzen bűntudatot, amikor nekiül a tejszínhabbal szervírozott epernek. Bár ha lehet, inkább az eperből legyen több, mint a tejszínhabból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.