Kevesebb sóval megelőzhető a gyomorrák

A magas sótartalmú élelmiszerek - mint az előrecsomagolt szalonna, a kenyér és a gabonapelyhek - fogyasztásának visszaszorítása jelentősen csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát a Nemzetközi Rákkutatási Alapítvány (WCRF) vizsgálata szerint.

Betegszoba.hu
2012. 07. 26. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyságban minden hetedik gyomorrákos esetet a napi ajánlott sóbevitel túllépése idéz elő, de a szakértők szerint ez az arány akár magasabb is lehet. A nátriumban gazdag táplálkozás ugyanakkor magas vérnyomáshoz, egyéb szív- és érrendszeri betegségekhez, illetve agyvérzéshez vezethet. Az orvosok naponta 6 gramm só bevitelét javasolják, ám a lakosság átlagosan 8,6 grammnyit fogyaszt.

Évente megközelítőleg hatezer gyomorrákos megbetegedést diagnosztizálnak a szigetországban, ebből körülbelül 800 megelőzhető volna, ha az emberek odafigyelnének a sóbevitelre. ”A gyomorrák kezelése nehézkes, mivel a legtöbb esetben akkor fordulnak orvoshoz a betegek, amikor már előrehaladott állapotról van szó. Az egészséges táplálkozás általi megelőzés tehát szó szerint életet menthet. Ezalatt kevesebb sót, valamint több zöldséget és gyümölcsöt kell érteni” – mondta Kate Mendoza, az alapítvány információs központjának vezetője.

Az elővigyázatosság nem ott kezdődik, hogy elhagyjuk a kész fogások sózását az asztalnál, hiszen többnyire az előrecsomagolt élelmiszerek jelentenek igazi nátriumbombát. A WCRF javaslata szerint a közlekedési lámpáknak megfelelő árnyalatú jelzéssel kellene ellátni a termékeket: pirossal a magas, narancssárgával a közepes, míg zölddel az alacsony sótartalmú árut. Az ajánlást azonban egyes gyártók és üzletláncok figyelmen kívül hagyják.

”Ez a felmérés a Brit Rákkutató Központ korábbi eredményeit támasztja alá, miszerint a túlzott sóbevitel valóban gyomorrákhoz vezethet” – mondta Lucy Boyd, az utóbbi szervezet munkatársa. ”Főleg a férfiak hajlamosak a helytelen táplálkozásra. Az élelmiszerek feltűnőbb megkülönböztetése sokat segítene az egészség megőrzésére alkalmas összetevők kiválasztásában.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.