Mit együnk, hogy szép legyen a hajunk?

Ha nem is teljesen igaz a mondás, miszerint az vagy, amit megeszel, az ételben található tápanyagok, vagy éppen azoknak a hiánya befolyásolják a szervezeted működését. Így van ez a hajaddal és a bőröddel is, tehát ha gyönyörű hajkoronát szeretnél, kezdj el tudatosabban táplálkozni.

Betegszoba.hu
2012. 07. 02. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha már kipróbáltad az összes, reklámokban szereplő sampont és balzsamot, és ha már a különleges hajpakolásokra is egy vagyont költöttél, de még mindig egészségtelen kinézetű a hajad, itt az ideje, hogy az étrendeden változtass. Ha ugyanis a hajad egészséges belülről, az kívülről is látszani fog. ”Ha valaki kiegyensúlyozott étrendet követ, miközben bizonyos tápanyagokra extra hangsúlyt fektet, mint például a fehérje, a vas, az extra lökést adhat a hajnak” - mondta Neil Sadick, a  Weill Cornell Orvosi Egyetem klinikai professzora. A fehérjék nemcsak testünk, hanem hajunk építőkövei is, vagyis ha nem fogyasztunk eleget belőlük, a hajunk lassabban és erőtlenebből fog nőni. De így van ez a többi fontos tápanyaggal is. Ha valaki a következő tíz ételt beépíti az étrendjébe, csodás hajkoronára számíthat.

Sovány vörös húsok

A vashiány is okozhat hajhullást, vagy kopaszodást. Ezért, ha valakinek ilyen problémája van, érdemes megnézetni, hogy nem vashiányos-e. Ha igen, akkor érdemes rendszeresen sovány vörös húsokat fogyasztania, amivel pár hónap alatt visszatöltheti a vasraktárait.

Tojás

Tele van B-vitaminnal, ami elősegíti a hajszálak növekedését, és a fejbőrt is egészségesebbé varázsolja. A B-vitamin egyébként még nagy  arányban megtalálható a diófélékben, sajtokban, búzakorpában és a lazacban.

Banán, sör, zab és a mandula

Hogy mi a közös bennük? Mind tartalmaz úgynevezett szilicium-dioxidot, ami növeli a hajszálak vastagságát, ezáltal segít, hogy a haj erősebb legyen.

Sötét zöldségek

A brokkoli, a spenót és más sötét leveles zöldségek tele vannak A-és C-vitaminnal, amelyek segítik a fejbőrön található faggyúmirigyek működését, vagyis amolyan természetes balzsamként hatnak.

Osztriga

Rengeteg cink és más fontos ásványi anyag található benne, ami nem csak a libidóra, hanem hajunkra is jó hatással van. Segítenek ugyanis szabályozni az androgén hormonok termelődését. Ezeknek a hormonoknak az alacsony szintje ugyanis szintén hajhulláshoz vezethet.

Édes burgonya

Nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin táplálja a fejbőrt és a hajat is, valamint megakadályozza, hogy fénytelenné váljon. Hiánya következtében akár korpásodás is kialakulhat.

Bab

A hüvelyesek, mint a lencse vagy a bab, remek fehérje és vasforrásai lehetnek a szervezetünknek. A lencse különösen jótékonyan hat a hajra.

Gyümölcsök és zöldségek

Fogyasszunk sokat belőlük, ugyanis tele vannak C-vitaminnal, amitől erőssé válik a hajunk. Válasszunk idénygyümölcsöket és ahogy fent említettük, a sötét leveles zöldségeket.

Omega-3-zsírsavak

Szintén a haj kondicionálásáért érdemes sokat fogyasztani olyan ételeket, amelyekben az Omega-3-zsírsavak megtalálhatóak. Együnk sok lazacot, szardíniát, makrélát, heringet, lenmagot és egyéb dióféléket.

Egészséges olajok

Ha főzünk, nem mindegy, hogy azt milyen zsiradék felhasználásával tesszük. Használjunk olíva, sáfrány-mogyoró-vagy napraforgó olajat. Ezek még az egészséges, diétás étrendbe is beleférnek. Ha egyébként valaki túlságosan lecsökkenti a zsírbevitelt egy diéta során, a haja szintén fénytelenné válhat. Fogyasszunk ezért napi legalább egy teáskanálnyit valamelyik egészséges olajból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.