A jeges tea növeli a vesekő kockázatát

A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a teljes népesség körülbelül 10 százalékát érinti az erős fájdalommal járó vesekő. Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét.

Betegszoba.hu
2012. 08. 14. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a vizsgálatok során megállapították, hogy a nyári melegben nagy népszerűségnek örvendő frissítő ital, a jeges tea nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz. Az oxalát egy olyan vegyület, amelynek hatására ásványokból és sókból álló kis kristályok képződnek a vizeletben. Normális esetben ezek a kisméretű kristályok teljesen ártalmatlanok, azonban ha nagyobbra nőnek, könnyen elzárhatják a vékony csöveket, melyek a veséből a húgyhólyagba vezetik a vizeletet.

”A vesekő leggyakoribb fajtájára hajlamos embereknek egyáltalán nem ajánlott jeges teát inniuk. A nagy nyári melegben időnként nem probléma egy pohár hideg jeges tea, de mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs” - nyilatkozta Dr. John Milner, a chicagói Loyola Egyetem orvosi karának urológus docense.

A vesekő leggyakoribb kiváltó oka a kiszáradás, de a jeges tea is jelentős mértékben növeli meg a betegség kialakulásának rizikóját. ”Sokszor hangoztatják nyaranta, hogy a hőségben mennyire fontos ügyelni a hidratálásra, és sokan jó választásnak gondolják a jeges teaét, mivel viszonylag alacsony a kalóriatartalma, és ízletesebb, mint a víz, viszont azzal nem számolnak, hogy ezzel megnövelik a vesekő kockázatát” - mondta Dr. Milner.

A férfiak csaknem négyszer hajlamosabban a vesekőre, mint a nők, és ráadásul ez a rizikófaktor 40 éves kor felett ugrásszerűen megemelkedik. ”A vesekő kialakulása ellen a legjobb módszer a rendszeres hidratálás, de jeges tea helyett ajánlott vizet, vagy limonádét inni, ugyanis a citrom sok citrátot tartalmaz, amely megakadályozhatja a vesekő növekedését” - tanácsolja Milner.

A tanulmány szerzői összegyűjtötték a legjobb módszereket a vesekő kialakulása ellen:
- Kerüljük az oxalátokban gazdag ételeket, például a spenótot, a csokoládét, a rebarbarát és a dióféléket.
- Csökkentsük a só bevitelt.
- Együnk kevesebb húst.
- Gondoskodjunk róla, hogy elegendő kalcium jusson a szervezetünkbe, amely lecsökkentheti az oxalátszintet a szervezetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.