A túl sok szénhidrát növeli a mellrák kockázatát

A túl sok szénhidrátot fogyasztó nők körében fokozódhat egy viszonylag ritka, de annál halálosabb mellrákfajta kockázata – állítják amerikai kutatók.

Betegszoba.hu
2012. 08. 07. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 335 000 európai nő bevonásával végezték a kutatást, amely felvetette a lehetőségét, hogy összefüggés van az ételek glikémiás indexe és az ösztrogénreceptor-negatív (ER-negatív) emlődaganat között. A változókoron már átesett, túl sok magas glikémiás indexű ételt fogyasztó nők körében 36 százalékkal nőtt az ER-negatív mellrák esélye azokhoz képest, akiknek étrendjében a legkevesebb szénhidrát szerepelt. A finomított szénhidrátok egyébként is egy sor betegség kialakulásában ludasak.” – jegyezte meg Christina Clarke, a fremonti Rákmegelőző Intézet kutatója, a Stanford Egyetem adjunktusa, aki a kutatásban nem vett részt. Habár a jelenlegi eredmények nem bizonyították az ok-okozati kapcsolatot, mégis, újabb okot adhatnak a nőknek arra, hogy egészégesebb ételeket válasszanak. Tudományos szempontból érdekesnek tartotta a kutatást, mivel nagyon kevés ismeretanyag áll rendelkezésre az ER-negatív mellrák okairól.

Az elvégzett megfigyelések azt sejtetik, hogy az inzulinnak lehet szerepe a betegség kialakulásában, de természetesen még további munkálatok szükségesek. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent kutatási eredmények egy hosszú távú európai felmérés adatain alapultak, amely a táplálkozás és a rák kialakulási kockázatának összefüggéseit vizsgálta. A résztvevők közül a 12 év során 11 576-nál alakult ki mellrák. Összességében a kitöltött étrendi kérdőívek alapján nem találtak összefüggést a glikémiás index és a tumor között. Más lett a helyzet azonban, mikor a posztmenopauza idejére eső ER-negatív mellrákot vették alapul. A legtöbb magas glikémiás indexű szénhidrátot fogyasztó 20 százalék körében 158 ilyen esetet találtak, míg az alsó ötödrészben csak 111-et. A kettő közti különbség még kifejezettebben jelentkezett a progeszteron-receptor-mentes tumoroknál.

Clarke megjegyezte, hogy ezek a számok nem túl nagyok, ráadásul több egyéb faktorban is lehetett eltérés a csoportok között, bár a kutatás nem vette figyelembe ezek némelyikét, mint például a testsúlyt, a mozgást, a kalóriabevitelt és a dohányzást. Tény, hogy a mellrák nem egyetlen ok miatt alakul ki, az eredmények megerősítik, hogy célszerű minél inkább kiiktatni a finomított szénhidrátokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.