Az eper véd az UV-sugárzással szemben

Azon kívül, hogy tele van A-, C- és B-vitaminnal, az eper a legújabb kutatások szerint az ibolyántúli sugárzással szemben is védelmet nyújt.

Betegszoba.hu
2012. 08. 14. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Journal of Agricultural Food Chemistry szaklapban megjelent tanulmányukban spanyol és olasz kutatók kimutatták, hogy az eperkivonattal kezelt bőrsejtek védettséget élveznek az UVA sugárzás okozta károsodással szemben. A szakértők úgy vélik, hogy e védőhatásáért a gyümölcs piros színét adó antocianinok lehetnek felelősek (amelyről korábban azt is kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegség kockázatát).

”Ezek a vegyületek erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és daganatellenes hatással rendelkeznek, és az enzimfolyamatok szabályozására is képesek” - magyarázta a tanulmány szerzője, Sara Tulipani, a Barcelonai Egyetem kutatója. ”Egyelőre azonban nem sikerült közvetlen kapcsolatot kimutatnunk ezeknek az anyagoknak a jelenléte és a fényvédő hatás között. Jelenleg az eredmények alapján annak lehetőségét kezdjük vizsgálni, milyen hatást gyakorolnak az antocianinok az emberi bőr hám és irha rétegében külsőleg alkalmazható krémekhez adva, vagy maga a gyümölcs elfogyasztása révén.

A kísérletet csak bőrsejtkultúrákon végezték el, nem embereken, ezért további kutatásokra lesz szükség az eper védőhatásának alaposabb feltérképezéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.