A Journal of Agricultural Food Chemistry szaklapban megjelent tanulmányukban spanyol és olasz kutatók kimutatták, hogy az eperkivonattal kezelt bőrsejtek védettséget élveznek az UVA sugárzás okozta károsodással szemben. A szakértők úgy vélik, hogy e védőhatásáért a gyümölcs piros színét adó antocianinok lehetnek felelősek (amelyről korábban azt is kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegség kockázatát).
”Ezek a vegyületek erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és daganatellenes hatással rendelkeznek, és az enzimfolyamatok szabályozására is képesek” - magyarázta a tanulmány szerzője, Sara Tulipani, a Barcelonai Egyetem kutatója. ”Egyelőre azonban nem sikerült közvetlen kapcsolatot kimutatnunk ezeknek az anyagoknak a jelenléte és a fényvédő hatás között. Jelenleg az eredmények alapján annak lehetőségét kezdjük vizsgálni, milyen hatást gyakorolnak az antocianinok az emberi bőr hám és irha rétegében külsőleg alkalmazható krémekhez adva, vagy maga a gyümölcs elfogyasztása révén.
A kísérletet csak bőrsejtkultúrákon végezték el, nem embereken, ezért további kutatásokra lesz szükség az eper védőhatásának alaposabb feltérképezéséhez.