Étcsokival a magas vérnyomás ellen

Tudósok kimutatták, hogy az étcsokoládé napi fogyasztása kismértékben csökkenti a vérnyomást, a kakaóban ugyanis flavanol található, amelynek a szervezet nitrogén-oxid termelésében van szerepe. A flavanol hatására a vérerek ellazulnak, így a vér könnyebben átáramlik azokon, ezáltal csökken a vérnyomás.

Betegszoba.hu
2012. 08. 23. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karin Ried kutatásvezető, a melbourne-i Orvosi Intézet munkatársa úgy véli, a kísérletek során a vérnyomásban bekövetkező 2-3 Hgmm-nyi csökkenés biztató lehet, noha a mindössze kéthetes tanulmány hosszú távú eredményei még nem ismertek.

A magas vérnyomás igen gyakori, és gyakran halálos betegség, világszerte a stroke-ok 54, és a szívkoszorúér-betegségek 47 százalékának áll a hátterében. Természetesen a kakaó mellett - amely köztudottan sok zsírt és cukrot tartalmaz - egészségesebb módja is van a vérnyomás csökkentésének.

Victoria Taylor, a Brit Szívalapítvány munkatársa szerint azonban érdemes megfontolni, hogy a kakaón kívül, ugyan kisebb mennyiségben, de a bab, a sárgabarack, a szeder és az alma is tartalmaz flavanolt, ugyanakkor utóbbiak nem terhelik mellette felesleges kalóriával a szervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.