Számos viselkedési és étkezési szokást vizsgáltak meg a Washington Egyetem és a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai, hogy kiderítsék, mely fogyókúrás módszerek működnek, és melyek nem. Dr. Anne McTiernan vezetésével a kutatók 123, 50-75 év közötti változókor után lévő nőt vontak be a vizsgálatokba, olyanokat, akik legalább egy éve már elhízottak vagy súlyosan elhízottak voltak. Az önkéntesek testtömegindexe (BMI) átlagosan 31,3 volt a vizsgálatok kezdetén. A résztvevőket két csoportra osztották: az elsőben csak kalóriacsökkentős diétát írtak elő a nőknek, a másodikban azonban diéta mellé sportot is. Az egyéves nyomon követési időszak során a résztvevőket arra is megkérték, hogy vezessenek étkezési napolót, amelyben részletesen beszámolnak arról, hogy mit és hol ettek.
A vizsgálat végén a résztvevők átlagosan a kezdő súlyuk 11 százalékát vesztették el, de azok, akik rendszeresen vezették az étkezési naplót, 3 kilóval többet fogytak. Az is kiderült, hogy azok a nők, akik gyakrabban ettek étteremben, kevesebbet fogytak: már heti egy egy éttermi ebéd is 2,5 kilós különbséget eredményezett egy év alatt. Dr. McTiernan szerint ennek az lehet az oka, hogy az éttermi ételekről nem tudhatjuk, hogy mennyi zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaznak. Emellett az sem jó, ha rendszertelenül étkezünk, azok ugyanis, akik kihagytak egy-egy főétkezést, az év végére átlagosan négy kilóval kevesebbet fogytak.