Krumplilével a gyomorfekély ellen

A Manchester Egyetem tudósai arra a felfedezésre jutottak, hogy a krumpli olyan antibakteriális molekulákat tartalmaz, melynek révén gyógyírt képesek nyújtani a gyomorfekéllyel küzdők számára.

2012. 08. 16. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfedezésre egy szimpla vasárnapi ebéd során került sor, mikor a tudóscsoport egyik tagjánál éppen burgonya volt terítéken, és az ott ülő nagymama megjegyezte, hogy annak idején ők a burgonyát gyomorfekély ellen ették. A szakember hamar rájött, hogy a tányérján levő étel olyan kulcsfontosságú molekulákat tartalmaz, melyek képesek harcba szállni a gyomorfekélyért vagy a gyomorégésért is felelős baktériumokkal. Az pedig külön előny, hogy a gyomorbaktériumok a burgonyalével szemben nem válnak rezisztenssé úgy, ahogy az antibiotikumokkal szemben, ráadásul még mellékhatásokkal sem kell számolni.

Az egyetem tudósai ezek után különféle krumplifajtákkal kezdtek kísérletezni, és a molekula kivonatot már szabadalmaztatták is abban bízva, hogy hamarosan ugyanolyan népszerűvé válhat, mint a probiotikumos joghurtok.

Amint arról Ian Roberts mikrobiológus professzor beszámolt, először ő maga is szkeptikus volt az új felfedezéssel kapcsolatban, mostanra azonban már biztos benne, hogy kutatásuk eredményeként új terület nyílik meg az egészséges életmód előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.