Mit fogyasszunk hőség idején?

A viktoriánus felső tízezer tagjainak úgy tűnik, igazuk volt a hőség elviselésével kapcsolatos szokásaikat illetően.

Betegszoba.hu
2012. 08. 24. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év legmelegebb napjain jobban tesszük, ha vizet is csak szobahőmérsékleten fogyasztunk. Mégis a hőség ellen a legjobb fegyver a britek kedvence, az uborkás szendvics, persze nem a hotelekben és teaszalonokban felszolgált héj nélküli fehérkenyérből készült változat.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) élelmiszeripari szakértői szerint a teljes kiőrlésű kenyérből, egy késhegynyi majonézzel és tengeri sóval készült szendvicsekkel járunk a legjobban. Az Egyesült Államokban és világszerte sorra dőlnek meg a melegrekordok, ezért az ACS azzal bízta meg szakértőit, hogy találják meg azokat az ételeket és italokat, amelyek nagy hőségben sem terhelik meg a szervezetet.

A meleg idő, úgy tűnik, leginkább a brit ízlésnek kedvez, a hőségben ugyanis a sör, a tea, az uborkás szendvics és a curry a legjobb választás. ”A lényeg, hogy a szervezet belső hőmérsékletét csökkentsük, elkerüljük a dehidratációt és elegendő ásványi anyagot és vitamint vigyünk be” - nyilatkozta Sara Risch, az ACS kutatója. ”A lédús, folyadékban gazdag zöldségek és gyümölcsök, mint az uborka, a görögdinnye és a szárzeller nagyon jó szolgálatot tehetnek.”

Gabonaféléket is érdemes fogyasztani a nyári napokon, ezek ugyanis segítenek fenntartani a szervezet magnézium- és kalciumszintjét. A teljes kiőrlésű kenyér és a sör mértékletes fogyasztása is segítheti az ásványi anyagok és vitaminok pótlását.

”Bár nagy a kísértés, de jobban tesszük, ha elkerüljük a fagylaltot, a jéghideg vizet és az egyéb hideg italokat” - mondta Risch. ”Ezek ugyanis bár lehűtik a testünknek azokat a részeit, amelyekkel kapcsolatba kerülnek, meggátolják a szervezet egészének lehűlését.” A forró italok is jót tehetnek, és bár a koffein hatásairól megoszlanak a vélemények, a teában és a borban is megtalálható tannin elősegítheti a hűlési folyamatokat.

A fűszeres ételek verejtékezést okoznak, ami szintén hűti a testünket, ezért a gyömbér és a kapszaicin fogyasztása is erősen javasolható. ”A verejtékezés a szervezet természetes hűtő-mechanizmusa, hiszen a kicsapódó izzadság elpárolog és így hűti testünket” - magyarázta Risch.

A magas fehérje- és zsírtartalmú, húsban gazdag ételeket és az édességeket melegben inkább kerüljük, ezeknek a megemésztése ugyanis még jobban megterheli a szervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.