Az év legmelegebb napjain jobban tesszük, ha vizet is csak szobahőmérsékleten fogyasztunk. Mégis a hőség ellen a legjobb fegyver a britek kedvence, az uborkás szendvics, persze nem a hotelekben és teaszalonokban felszolgált héj nélküli fehérkenyérből készült változat.
Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) élelmiszeripari szakértői szerint a teljes kiőrlésű kenyérből, egy késhegynyi majonézzel és tengeri sóval készült szendvicsekkel járunk a legjobban. Az Egyesült Államokban és világszerte sorra dőlnek meg a melegrekordok, ezért az ACS azzal bízta meg szakértőit, hogy találják meg azokat az ételeket és italokat, amelyek nagy hőségben sem terhelik meg a szervezetet.
A meleg idő, úgy tűnik, leginkább a brit ízlésnek kedvez, a hőségben ugyanis a sör, a tea, az uborkás szendvics és a curry a legjobb választás. ”A lényeg, hogy a szervezet belső hőmérsékletét csökkentsük, elkerüljük a dehidratációt és elegendő ásványi anyagot és vitamint vigyünk be” - nyilatkozta Sara Risch, az ACS kutatója. ”A lédús, folyadékban gazdag zöldségek és gyümölcsök, mint az uborka, a görögdinnye és a szárzeller nagyon jó szolgálatot tehetnek.”
Gabonaféléket is érdemes fogyasztani a nyári napokon, ezek ugyanis segítenek fenntartani a szervezet magnézium- és kalciumszintjét. A teljes kiőrlésű kenyér és a sör mértékletes fogyasztása is segítheti az ásványi anyagok és vitaminok pótlását.
”Bár nagy a kísértés, de jobban tesszük, ha elkerüljük a fagylaltot, a jéghideg vizet és az egyéb hideg italokat” - mondta Risch. ”Ezek ugyanis bár lehűtik a testünknek azokat a részeit, amelyekkel kapcsolatba kerülnek, meggátolják a szervezet egészének lehűlését.” A forró italok is jót tehetnek, és bár a koffein hatásairól megoszlanak a vélemények, a teában és a borban is megtalálható tannin elősegítheti a hűlési folyamatokat.
A fűszeres ételek verejtékezést okoznak, ami szintén hűti a testünket, ezért a gyömbér és a kapszaicin fogyasztása is erősen javasolható. ”A verejtékezés a szervezet természetes hűtő-mechanizmusa, hiszen a kicsapódó izzadság elpárolog és így hűti testünket” - magyarázta Risch.
A magas fehérje- és zsírtartalmú, húsban gazdag ételeket és az édességeket melegben inkább kerüljük, ezeknek a megemésztése ugyanis még jobban megterheli a szervezetet.