Csökkenti a stroke kockázatát a csokoládé?

Egy új svéd kutatás szerint a csokoládé mértékletes fogyasztása férfiakban csökkenti az agyérgörcs kockázatát. Úgy tűnik, ez a legújabb, korábban kimutatott számos más előnye mellett.

Betegszoba.hu
2012. 09. 05. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Neurology legutóbbi számában megjelent kutatás során a stockholmi Karolinska Intézet kutatói Susanna Larsson vezetésével több mint 37 ezer férfit követtek legalább tíz éven keresztül, és kimutatták, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztó alanyokban 17 százalékkal alacsonyabb a stroke előfordulásának kockázata, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztottak csokoládét.

A csokoládéban fellelhető flavonoidokat a korábbi kutatások a szívbetegség csökkent kockázatával, valamint a jobb mentális teljesítménnyel is összefüggésbe hozták. A kutatók szerint antioxidáns, véralvadásgátló, gyulladásellenes és koleszterincsökkentő hatása miatt a szív-érrendszeri megbetegedések ellen is védelmet nyújt.

Dr. Richard Libman, az amerikai Cushing Idegtudományi Intézet szakértője azonban a legújabb kutatás alapján nem küldené betegeit azonnal az édességboltba. ”Az ilyen megfigyeléses vizsgálatok eredményivel mindig nagyon óvatosan kell bánni” - mondja a kutató. ”Bár a kutatás kapcsolatot mutat a csokoládéfogyasztás és a stroke kockázatának csökkenése között, semmi sem utal ok-okozati összefüggésre.” Ahhoz, hogy a stroke kockázatának csökkentését valóban alá lehessen támasztani, olyan randomizált kísérletet kellene végezni, amelyben az alanyok egy része csokoládét fogyaszt, a többiek pedig nem. Több évig kellene követni őket, hogy tényleg kiderüljön, vajon a csokoládé gyakorol-e ilyen hatást. Libman szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a túlzott csokoládéfogyasztás még tovább súlyosbíthatja az Egyesült Államokban tapasztalható elhízás járványt.

Dr. David Katz, a Yale Egyetem prevenciós központjának igazgatója szerint azonban egyetért azzal, hogy a mértékletes csokoládéfogyasztás jót tehet a szívnek. Egyértelmű tudományos adatok igazolják a keserű csokoládé szívbarát hatását, és mivel a szívbetegség és a stroke kockázati tényezői nagyon hasonlók, logikusnak tűnik, hogy a csokoládé az agyérgörcs ellen is védelmet nyújthat.

A csokoládé kalória-, zsír- és cukortartalmát figyelembe véve azonban a vörös borhoz hasonlóan ez esetben is igaz a mondás: a több nem feltétlenül jobb. Jelenleg is folynak a kutatások az optimális csokoládé ”dózis” meghatározására, addig azonban elfogadhatjuk, hogy körülbelül 30 milliliternyi, legalább 60 százalék kakaótartalmú csokoládé fogyasztása az ideális naponta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.