Az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szeptemberi számában megjelent szűk körű kutatásból az derült ki, hogy akik nyolc héten át 50 000 úgynevezett nemzetközi egység D3-vitamint kaptakj, azoknál a személyeknél nem javult a koleszterinprofil a placebót szedő alanyokhoz képest.
„A D-vitamin-hiány szájon át szedhető D-vitamin-tartalmú kiegészítőkkel történő helyreállítása rövid távon nem javítja a koleszterinszintet” – számolt be a tanulmány szerzője, Dr. Manish Ponda, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója. „Ez még nem ad döntő választ a D-vitaminról és a koleszterinről, de jelentős lépésnek tekinthető a kettő kapcsolatának meghatározásában.”
A napfényvitaminként is ismert D-vitamint a napsugarak hatására termeli a szervezetünk. A D-vitamin-hiányt az utóbbi években többek között a szívbetegséggel, bizonyos ráktípusokkal, a csontritkulással és a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták. A tejet és más élelmiszereket is dúsítják ezzel a vitaminnal, a zsíros halakban, a marhahúsban, a májban, a tojásban, a sajtban és a tojássárgájában pedig természetesen előfordul. Ennek ellenére gyakran van szükség étrendkiegészítők alkalmazására.
Ponda ugyanakkor azt is hozzátette, elképzelhető, hogy a D-vitamin-tartalmú étrendkiegészítők és a napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin különbözőképpen befolyásolja a koleszterinszintet. A kutatócsoport most azt vizsgálja, hogyan tér el, illetve valóban eltér-e a különböző forrásból származó vitamin a koleszterinszintre gyakorolt hatása.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!