Túl sok nátriumot tarthatunk vissza stressz hatására

Amerikai kutatók szerint egyes emberek stressz hatására túl sok nátriumot tartanak vissza: körülbelül annyit, amennyi egy kis adag sült krumpliban vagy egy kisebb zacskó chipsben található.

Betegszoba.hu
2012. 09. 12. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pratói Pszichogén Szív- és Érrendszeri Betegségek Konferenciáján bemutatott kutatásában dr. Gregory Harshfield, a Georgiai Orvosi Egyetem munkatársa elmondta, hogy ez a válasz nagyobb vérnyomástehernek teszi ki őket napközben és valószínűleg éjszaka is. Stressz hatására körülbelül 160 milligramm sót tartanak vissza, és felső vérnyomásértékük körülbelül hét ponttal emelkedik meg a normálishoz képest, és körülbelül egy órával tovább marad megemelkedve.

A nap folyamán ez a válasz körülbelül 500 milligramm nátriumterheléssel növeli a jellemzően sóban gazdag étrendet. Az amerikai Orvostudományi Intézet szerint az ajánlott napi nátriumfogyasztás legfeljebb 2300 milligramm, de lehetőség szerint nem több, mint 1500 milligramm. Ehhez képest az általános napi fogyasztás 3700 milligramm.

„Mindenki tudja, hogy a stressz rosszat tesz, és azt is mindenki tudja, hogy a sóban gazdag étrend sem tesz jót. Ezeknek az embereknek pedig mindkettő különösen káros” – magyarázta Harshfield, aki azon dolgozik, hogy e veszélyeztetett személyeket könnyen lehessen azonosítani. A hatásban az a legrosszabb, hogy ez a megnövekedett visszatartás még alvás közben is fennmarad, ami normális esetben a regenerálódás időszaka a szervezet számára.

Harshfield és kutatócsoportja évek óta vizsgálja a vese működését, és már korábban kimutatták, hogy a feketék 30, és a fehérek 10 százaléka hajlamos arra, hogy stressz hatására több nátriumot tartson vissza hosszabb időszakokra. A stressz aktiválja a szimpatikus idegrendszert, és ez váltja ki a remélhetőleg csak átmeneti vérnyomás-növekedést.

A statisztikák szerint minden harmadik amerikai szenved magas vérnyomásban. A nátriumbevitel nagy része a feldolgozott és az éttermi élelmiszerekből származik.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.