A kutatók nem találtak érdemi eltérést az organikus és a hagyományos élelmiszerek vitamintartalma között, viszont a pozitív egészségügyi hatások közül beigazolódott néhány. Megállapították, hogy a biozöldségek és -gyümölcsök 30 százalékkal kisebb eséllyel tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, bár a vizsgált átlagos darabokban sem lehetett határérték feletti mennyiséget kimutatni ezekből. Az organikus csirke- és sertéshús pedig kevésbé volt kitéve antibiotikumnak ellenálló baktériumoknak.
”Az emberek különbözőképpen értelmezhetik az eredményeket” - mondta a kutatást vezető Dr. Crystal Smith-Spangler, a Stanford Egyetem orvosi karának oktatója és a Palo Alto-i Egészségügyi Központ szakértője. ”Azt hittük, nagyobb különbségeket fogunk találni, de így is rengeteg oka lehet annak, amiért valaki a bioélelmiszerek fogyasztása mellett dönt. Az egészsége mellett aggódhat a környezetért, az állatok jólétéért vagy akár az ízekért is” - tette hozzá.
Dr. Smith-Spangler és kollégái 237 korábbi tanulmányt elemeztek újra, köztük 17 olyat, amely bio és a szokványos étrend emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálja és 223-at, ami az érintett termékekben található tápanyagmennyiséget, baktériumokat, gombákat vagy növényvédő szereket veszi górcső alá gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, húsok, tojás és tejtermékek esetében.
Az organikus élelmiszerek gyakran kétszer annyiba kerülnek, mint hagyományos társaik. Az Amerikai Egyesült Államokban 1997 és 2010 között 815 milliárd forintnak megfelelő összegről 6 trillióra növekedett az eladásukból származó bevétel. A bio alapanyagokat szintetikus vegyszerek, fertőtlenítők, sugárzás, antibiotikumok és hormonok használata nélkül állítják elő. A húspiacra szánt állatállomány tagjai gyakran szabad levegőn nevelkednek és biotakarmányt kapnak.
Dr. Smith-Spangler és munkatársai egyedül a foszfort mutatták ki nagyobb mennyiségben az organikus áruban, de mivel csak kevés ember szenved ennek hiányától, ez nem lényeges eltérés. A fehérje- és zsírtartalom tekintetében nem volt különbség a kétféle tej között, bár korábbi eredmények alapján a bio változat lényegesen több omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és az ízületi gyulladás kockázatát.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!