A kutatók kimutatták, hogy a fehérjében gazdag tengerifűfélék, mint a Palmaria palmata vagy a Porphyra, kiegészíthetik a fejlődő világban élők jelenlegi proteinforrását, például a szóját. A Palmaria palmata évszaktól, illetve feldolgozástól függően 9-25 százaléknyi fehérjét tartalmaz, egyes fontos aminosavakat, például leucin, valin, metionin, kifejezetten nagy mennyiségben. Ráadásul a tengeri zöldségekben lévő fehérjék gátolják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.
Táplálkozásunkban a fehérje legfőbb forrása a tejtermékek, a tojás, a húsfélék, halak. Azonban a tengeri zöldségek olyan fehérjéket is tartalmaznak, melyek biológiailag aktívak és fontos enzimeket, például az angiotenzin-konvertázt vagy a renint gátolhatják – ez utóbbiak egyes vérnyomáscsökkentő szerek célpontjai is lehetnek. A tengeri növényekből készült kivonatot táplálékkiegészítőként lehet majd használni, egyes szószokba, vagy például sajtba keverve.
A tengeri növényekben rejlik az éhezés megoldása
A Teagasc élelmiszer-kutató központ munkatársai az ehető tengerifűfélékben látják a Föld számos pontján jelentkező éhezés megoldását.
2012. 10. 26. 5:18
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!