Miért fontos az orvosi empátia?

Azok az orvosok, akik együttérzőek a betegeikkel, megváltoztatják pácienseik agyműködését, ez pedig segít nekik a fájdalom jobb tolerálásában.

Betegszoba.hu
2012. 12. 12. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvos-beteg kapcsolat a bizalmon és az empátián alapul, nem csupán a páciens kezelésén. A professzor kutatásaiból ugyanis kiderült, hogy az empátia valóban megváltoztatja az agy stresszre adott válaszát, ami közvetetten növeli a fájdalomküszöböt.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy azoknak az orvosoknak, akik figyelmesen végighallgatják betegeiket és együttérzőbbek velük, jobb kedvűek a pácienseik és a betegségeik kimenetele is kedvezőbben alakul. A kiváltó mechanizmus azonban mind ez idáig ismeretlen volt. „Ez az első kutatás, amely a páciensközpontú kapcsolatot neurobiológiai nézőpontból vizsgálta meg” – magyarázta Sarinopoulos.

A kutatáshoz a betegeket véletlenszerűen két típusú megbeszélésre küldték az orvosukhoz, akiken azután MRI-vizsgálatot végeztek. A betegközpontú beszélgetés során az orvosokat arra kérték, hogy nyitott kérdéseket tegyenek fel a betegeknek, akik így szabadon beszélhettek akár családjukról vagy munkájukról is. A másik fajta beszélgetés során azonban csak bizonyos kérdésekre válaszolhattak, amelyek például a kórtörténetükkel volt szoros összefüggésben. Az MRI-vizsgálat alatt a betegeknek kezelőorvosuk fotóját mutatták, miközben enyhe tűszúráshoz hasonló áramütést kaptak. Azoknál a betegeknél, akik a betegközpontú konzultációban vettek részt, kisebb agyi aktivitást mutattak ki az úgynevezett elülső inzulában, ami a fájdalom érzékelésével van összefüggésben. Ez a terület a tényleges érzékelés előtt már érezteti velünk a ránk váró fájdalmat.

A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség, hogy megértsék a mechanizmus pontos működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.