Az összefüggés az emlőrák esetében a legerősebb, itt a halálozások 15 százaléka hozható kapcsolatba az alkoholfogyasztással. Azt sem szabad feltételezni, derül ki az American Journal of Public Health februári internetes kiadásában megjelent tanulmányból, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás nem olyan veszélyes, mert az alkohollal összefüggő rák eredetű halálozások mintegy 30 százaléka napi 1,5 pohár vagy ennél is kevesebb alkoholos ital fogyasztásával függ össze.
„Az alkohol olyan rákkeltő anyag, amely a szemünk előtt van, az emberek többsége mégsem hajlandó meglátni” – állítja a tanulmány vezető szerzője, dr. David Nelson, az amerikai Országos Rákkutató Intézet rákmegelőzési programjának vezetője. „A várakozásoknak megfelelően a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberek magasabb kockázatnak vannak kitéve, de valójában nem létezik olyan, hogy biztonságos alkoholfogyasztási szint” – magyarázta Nelson.
A kutató ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bár a mértékletes alkoholfogyasztásnak korábbi kutatások szívbarát tulajdonságokat tulajdonítottak, az összes előnyt és hátrányt mérlegelve kijelenthetjük, hogy az alkohol tízszer annyi halálozást okoz, mint ahányat megelőz. Éppen ezért a rákmegelőzés szempontjából mindenki számára az a legjobb, ha korlátozza alkoholfogyasztását, mert minél kevesebbet iszunk, annál alacsonyabb a rák kockázata.
Az Amerikai Ráktársaság szerint egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogyan növeli az alkohol a rák kockázatát. Talán kémiai irritánsként hat az érzékeny sejtekre, akadályozva azok DNS-regenerálódását, vagy más módon károsítja a sejteket. Az is lehetséges, hogy egyfajta „oldószerként” szolgál más rákkeltő anyagok, például a cigarettafüstben lévő vegyületek számára, elősegítve ezek könnyebb bejutását a sejtekbe. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy a kulcsfontosságú hormonok, például az ösztrogén szintjét befolyásolja, és így növeli az emlődaganat kockázatát.