Egy ízletes hamburger is lehet egészséges

Akár egy ízletes hamburger is az egészséges étrend részét képezheti, ugyanis laboratóriumi körülmények között gazdagítható az egészséges omega-3 zsírsavakkal.

Betegszoba.hu
2013. 02. 09. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jim Drouillard, a Kansasi Egyetem állattudományi karának professzora kidolgozott egy olyan technikát, amivel fel lehet dúsítani a darált marhahús omega-3 zsírsavtartalmát. Az omega-3 zsírsav kedvező hatással van a koleszterinszintre és a magas vérnyomásra, valamint megelőzi a szívbetegségek kialakulását. A GreatO Prémium Darált Marhának elnevezett terméket már elkezdték forgalmazni Manhattanben, de február közepe táján számos további forgalmazó is értékesítésbe kezd, sőt az év második felére akár éttermekben is rendelhetünk omega-3-ban gazdag marhahúst.

Az omega-3 zsírsav elsősorban a halakban és a növényi olajakban található, és rendkívül kedvező élettani hatása miatt az orvosok a napi ajánlott omega-3-bevitelt 1200–1600 milligrammban határozták meg az egyén nemétől, korától és egészségi állapotától függően.

Egy omega-3-mal feldúsított átlagos méretű hamburger körülbelül 200 milligramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, és az íze semmiben sem tér el a természetes marhahúsétól, állítja Drouillard professzor, így ez a módszer megfelelő alternatíva lehet azok számára, akik az omega-3-bevitelük emelésével szeretnének egészségesen táplálkozni, de például nem kedvelik a halat, és táplálékkiegészítőket sem akarnak használni.

„Amerikában viszonylag kevés omega-3 zsírsavat tartalmazó halat fogyasztanak a többi proteinhez viszonyítva, ennek egyik oka a hal magas ára, illetve a személyes preferencia. Az amerikaiak a hallal ellentétben nagyon kedvelik a hamburgereket, így ha megnöveljük a marhahús omega-3 zsírsavtartalmát, a fogyasztók drasztikus életmódváltás nélkül egészségesebbé válhatnak” – mondta Drouillard professzor, aki még 1998-ban kezdett el kísérletezni, hogy hogyan lehetne megnövelni bizonyos ételek omega-3-tartalmát.

Drouillard és tanítványai hosszasan tanulmányozták az omega-3 zsírsavban rendkívül gazdag lenmagolaj gyulladáscsökkentő és diabéteszt megelőző tulajdonságait a szarvasmarhákban. A kutatások azt igazolták, hogy a lenmagolaj hatására jelentős mértékben megnőtt a szarvasmarhák húsában az omega-3 szintje. Azonban a marhák emésztőrendszerének legnagyobb részében, a bendőben az elfogyasztott zsiradékok telített zsírokká alakulnak át, és ez az oka annak, hogy a darált marhahús alapvetően kevés omega-3-at tartalmaz.

Az omega-3-mal dúsított darált marhahúst előállító cég, az NBO3 Technologies LLC a tervek szerint a jövőben sertéshúst, csirkehúst, sajtot, tejet, vajat és jégkrémet is megpróbál omega-3 zsírsavval dúsítani, jegyezte meg Todd Hansen, a gyártó vállalat vezérigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.