Jim Drouillard, a Kansasi Egyetem állattudományi karának professzora kidolgozott egy olyan technikát, amivel fel lehet dúsítani a darált marhahús omega-3 zsírsavtartalmát. Az omega-3 zsírsav kedvező hatással van a koleszterinszintre és a magas vérnyomásra, valamint megelőzi a szívbetegségek kialakulását. A GreatO Prémium Darált Marhának elnevezett terméket már elkezdték forgalmazni Manhattanben, de február közepe táján számos további forgalmazó is értékesítésbe kezd, sőt az év második felére akár éttermekben is rendelhetünk omega-3-ban gazdag marhahúst.
Az omega-3 zsírsav elsősorban a halakban és a növényi olajakban található, és rendkívül kedvező élettani hatása miatt az orvosok a napi ajánlott omega-3-bevitelt 1200–1600 milligrammban határozták meg az egyén nemétől, korától és egészségi állapotától függően.
Egy omega-3-mal feldúsított átlagos méretű hamburger körülbelül 200 milligramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, és az íze semmiben sem tér el a természetes marhahúsétól, állítja Drouillard professzor, így ez a módszer megfelelő alternatíva lehet azok számára, akik az omega-3-bevitelük emelésével szeretnének egészségesen táplálkozni, de például nem kedvelik a halat, és táplálékkiegészítőket sem akarnak használni.
„Amerikában viszonylag kevés omega-3 zsírsavat tartalmazó halat fogyasztanak a többi proteinhez viszonyítva, ennek egyik oka a hal magas ára, illetve a személyes preferencia. Az amerikaiak a hallal ellentétben nagyon kedvelik a hamburgereket, így ha megnöveljük a marhahús omega-3 zsírsavtartalmát, a fogyasztók drasztikus életmódváltás nélkül egészségesebbé válhatnak” – mondta Drouillard professzor, aki még 1998-ban kezdett el kísérletezni, hogy hogyan lehetne megnövelni bizonyos ételek omega-3-tartalmát.
Drouillard és tanítványai hosszasan tanulmányozták az omega-3 zsírsavban rendkívül gazdag lenmagolaj gyulladáscsökkentő és diabéteszt megelőző tulajdonságait a szarvasmarhákban. A kutatások azt igazolták, hogy a lenmagolaj hatására jelentős mértékben megnőtt a szarvasmarhák húsában az omega-3 szintje. Azonban a marhák emésztőrendszerének legnagyobb részében, a bendőben az elfogyasztott zsiradékok telített zsírokká alakulnak át, és ez az oka annak, hogy a darált marhahús alapvetően kevés omega-3-at tartalmaz.
Az omega-3-mal dúsított darált marhahúst előállító cég, az NBO3 Technologies LLC a tervek szerint a jövőben sertéshúst, csirkehúst, sajtot, tejet, vajat és jégkrémet is megpróbál omega-3 zsírsavval dúsítani, jegyezte meg Todd Hansen, a gyártó vállalat vezérigazgatója.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!