Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan befolyásolja két ízlelési profil, az édesszájúak és a szuperízlelők az étrendet és az egészséget, különösen a metabolikus szindrómát. A metabolikus szindróma egyszerre előforduló kockázati tényezők együttese, amelyek megnövelik a szívkoszorúér-betegség, az agyérgörcs és a 2-es típusú diabétesz kockázatát.
Az eredmények alapján kiderült, hogy a mindkét ízérzékelési profillal vagy egyikkel sem rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a metabolikus szindróma nagyobb kockázatának azokhoz viszonyítva, akik csak édesszájúak, vagy csak szuperízlelők. Az édesszájú és a szuperízlelő profilok közötti kölcsönhatás jelentős összefüggést mutatott a rost- és a folyadékbevitellel, ami arra utal, hogy az ízérzékelési minták az étrendi tápanyagbevitelre és a betegségek kockázatára is hatással lehetnek.
A kutatók azt javasolják, hogy a jövőben végezzenek további kutatásokat ezeknek az ízérzékelési profiloknak a feltérképezésére, hogy ennek segítségével könnyebben lehessen megtervezni a személyre szabott étrendi intervenciókat a metabolikus szindróma megelőzése és kezelése érdekében.