Mire utal az ízpreferenciánk?

Azok az emberek, akik rendkívül kedvelik az édeset és nagyon idegenkednek a keserű íztől, a metabolikus szindróma magasabb kockázatának lehetnek kitéve.

Betegszoba.hu
2013. 02. 25. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan befolyásolja két ízlelési profil, az édesszájúak és a szuperízlelők az étrendet és az egészséget, különösen a metabolikus szindrómát. A metabolikus szindróma egyszerre előforduló kockázati tényezők együttese, amelyek megnövelik a szívkoszorúér-betegség, az agyérgörcs és a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a mindkét ízérzékelési profillal vagy egyikkel sem rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a metabolikus szindróma nagyobb kockázatának azokhoz viszonyítva, akik csak édesszájúak, vagy csak szuperízlelők. Az édesszájú és a szuperízlelő profilok közötti kölcsönhatás jelentős összefüggést mutatott a rost- és a folyadékbevitellel, ami arra utal, hogy az ízérzékelési minták az étrendi tápanyagbevitelre és a betegségek kockázatára is hatással lehetnek.

A kutatók azt javasolják, hogy a jövőben végezzenek további kutatásokat ezeknek az ízérzékelési profiloknak a feltérképezésére, hogy ennek segítségével könnyebben lehessen megtervezni a személyre szabott étrendi intervenciókat a metabolikus szindróma megelőzése és kezelése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.