A 2-Day-Diet (Kétnapos diéta) fantázianevű diétát a díjnyertes dietetikus, dr. Michelle Harvie és Tony Howell onkológus professzor fejlesztette ki hosszú évek kutatómunkájával. A két szakember tizenkét éve vizsgálja az étrend, az emlőrák és a fogyás összefüggéseit. Egy korábbi, 34 ezer nő részvételével készült kutatás eredményeit követően, amely azt mutatta, hogy a tartós 5 százalékos testsúlycsökkenés az emlőrák kockázatának 22-40 százalékos csökkenését eredményezi, a kutatók nekiláttak egy olyan diéta kidolgozásának, amelyet mindenki könnyen be tud tartani.
A 2-Day-Diet kiegyensúlyozott, biztonságos és könnyen követhető. A tökéletes testsúly eléréséhez hetente két nap szénhidrátban és kalóriában szegény étrendet kell követni, a többi négy napban viszont normálisan, de odafigyelve lehet étkezni – a legjobb ilyenkor a mediterrán étrend. Mivel a 2-Day-Diet segít a követőinek étvágyuk „átképzésében”, természetszerűleg jobban hajlanak majd a kevesebb evésre még a korlátozásmentes napokon is.
Az étrend járulékos előnye az, hogy míg a zsírvesztést maximalizálja, az izomvesztést minimálisra csökkenti. Az, hogy valaki csak heti két napot diétázik, mégis lefogy, túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de a klinikai kísérletekben a 2-Day-Diet diéta követői kétszer annyi zsírt adtak le, és kétszer annyival csökkentették derékbőségüket, mint azok, akik folyamatos kalóriaszegény diétán éltek. A kutatás ráadásul azt is kimutatta, hogy a 2-Day-Diet követői sokkal nagyobb valószínűséggel őrizték meg csökkent testsúlyukat, mint a hagyományos kalóriakorlátozó diétán élők.
Dr. Harvie és Howell professzor azt is bebizonyította, hogy a 2-Day-Diet számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Többek között csökkenti az inzulin és más hormonok szintjét, a rák kialakulásához hozzájáruló gyulladást és a magas vérnyomást, valamint javítja a közérzetet, a kedélyállapotot és az energiaszintet. Kifejlesztői szerint az egyedülálló diéta a sejtek szintjén fiatalítja meg az emberi testet.