A Vascular Medicine szaklapban megjelent kutatás során a görög Ikária sziget idős lakóit vizsgálták, ahol a világon a legmagasabb az átlagéletkor. Kimutatták, hogy a rendkívüli szív- és érrendszeri egészségük titka egy csésze görög kávé. Azokra, akik átlagos, például a Nagy-Britanniában elterjedt fajtákat fogyasztották, nem gyakorolt ilyen kedvező egészségügyi hatást a kávé.
Az Athéni Orvostudományi Egyetem kutatásának vezetője, dr. Gerászimosz Sziászosz elmondta, hogy a polifenolokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kevés koffeint tartalmazó főzött görög kávé nagyobb előnyökkel jár az egészségre, mint más kávéfajták. „Eredményeink újabb bizonyítékot szolgáltatnak a táplálkozási szokások és a szív- és érrendszeri egészség összefüggéséhez – összegezte a kutató. – Figyelembe véve a kávéfogyasztás világméretű népszerűségét és azt, hogy már egyetlen kávéfajta akár kismértékű egészségügyi előnyei is jelentős közegészségügyi hatást gyakorolhatnak, kutatásunk jó kiindulási pont lehet.”
Az egyetem kutatói a kávéfogyasztási szokások és az endoteliális működés közötti összefüggést vizsgálták. Kiderült, hogy a 142 hatvanöt éven felüli megkérdezett szigetlakó közül az a 87 százalék, aki kizárólag görög kávét iszik, jobb endoteliális működéssel rendelkezik, mint azok, akik másfajta kávét fogyasztanak. Az endoteliális működési zavar magas vérnyomáshoz és diabéteszhez vezethet.
Az utóbbi idők kutatásai azt mutatják, hogy a mértékletes kávéfogyasztás csökkentheti a szívbetegség kockázatát és jótékony hatással lehet az endoteliális működésre. Sziászosz azonban azt is hozzátette, hogy a kávéfogyasztás a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt pozitív hatásainak pontos meghatározásához további kutatásokra lesz szükség.