Sok cukor, több cukorbeteg

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy a cukorbetegség és a cukorfogyasztás között tényleg van összefüggés.

Betegszoba.hu
2013. 03. 07. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PLoS One legutóbbi számában megjelent kutatásból az derült ki, hogy még az elhízás tényezőjének kizárása esetén is fennáll az összefüggés a táplálékban lévő cukor mennyisége és a diabétesz előfordulása között az egyes országokban.

„A régi mondás, mely szerint ’a kalória az kalória’, valószínűleg túlságosan naiv” – véli a kutatás vezetője, dr. Sanjay Basu, a Stanford Egyetem munkatársa. „Bizonyos fajta kalóriák az anyagcsere szempontjából károsabbak a többinél, és a cukor eredetű kalória különösen erős olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek aggasztó hosszú távú metabolikus hatásokkal járhatnak. Kutatásunk eredményei arra is utalnak, hogy nem egyedül az elhízás lehet felelős a cukorbetegség kialakulásáért.”

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy nem kizárólag az elhízás áll a 2-es típusú diabétesz kialakulásában, néhány vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy a túlzott cukorfogyasztás, különösen a feldolgozott élelmiszerekben fellelhető cukrok is hozzájárulhatnak a rendellenességhez.

Basu és munkatársai az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatainak elemzésével vizsgálták 175 ország elérhető tápanyagkészletét. A diabéteszre vonatkozó nemzetközi adatokhoz a Nemzetközi Diabéteszszövetség révén jutottak hozzá. Az elhízás és egyéb tényezők statisztikai módszerekkel történő kizárása után eredményeik azt mutatták, hogy a cukor étrendi hozzáférhetősége összefügg a cukorbetegséggel. A diabétesz előfordulása 1 százalékkal nőtt a népesség körében minden egy főre jutó 150 cukorkalóriánként. Ráadásul ez a növekedés függetlennek bizonyult az elhízástól, a testmozgástól és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához hozzájáruló egyéb tényezőktől. Amikor azonban a kutatók a nem cukor eredetű kalóriák egy főre eső 150 pontos emelkedését vették számításba, a cukorbetegség előfordulásának csupán 0,1 százalékos növekedését mutatták ki.

Basu szerint a cukor különféle módokon, például az inzulinrezisztencia és a gyulladás fokozásával járulhat hozzá közvetlenül a cukorbetegség kialakulásához. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor azt is, hogy a kutatás nem bizonyította a cukorfogyasztás és a diabétesz ok-okozati kapcsolatát, csupán összefüggést tárt fel a kettő között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.