A kávébab segíthet a vércukorszint szabályozásában

A nyers, pörköletlen kávébab természetes kivonata hatékony eszköz lehet a diabétesz miatt ingadozó vércukorszint szabályozására – derül ki egy friss tanulmány előzetes eredményeiből.

Betegszoba.hu
2013. 04. 21. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Indiában, normális testsúlyú és vércukorszintű egyéneken végzett vizsgálat alapján a különböző dózisban adagolt zöldkávé-tartalmú étrend-kiegészítők egytől egyig csökkentették a vércukorszintet – a nagyobb dózissal nagyobb csökkenés járt. „Ha így befolyásolható az egészséges emberek vércukorszintje, valószínűleg a cukorbetegeknél is kedvező eredményt lehet elérni. Úgy véljük, hogy a zöldkávé-kivonat a hatóanyag szervezetbe juttatásának legjobb módja” – magyarázta Joe Vinson, a pennsylvaniai Scranton Egyetem professzora, aki az előzetes eredményeket az Amerikai Vegyész Társaság New Orleans-i ülésén  mutatta be.

Csak az Amerikai Egyesült Államokban 26 millió 2-es típusú cukorbeteg él. A kórkép szívbetegségekkel, vaksággal, veseproblémákkal és lábamputációval is összefügg. Korábbi tanulmányok mindössze annyit támasztottak alá, hogy a kávéfogyasztás összefüggésben van bizonyos egészségügyi előnyökkel, ám közvetlen kapcsolatra nem sikerült fényt deríteni eddig.

Vinson professzor vizsgálatában 30 egészséges testsúlyú, nem cukorbeteg férfit és nőt vettek górcső alá: 100 vagy 400 milligrammos zöldkávé-kivonatot tartalmazó kapszulát adagoltak nekik, majd megmérték a vércukorszintjüket. Mindannyiuknál csökkenés következett be, de a 400 milligrammos dózisnál már 30 perc múlva 24 százalékos volt a csökkenés, míg két órával később már 31 százalék.

A szakértő úgy véli, hogy a zöld kávé jótékony hatása a benne található klorogénsavaknak köszönhető. Ezek az antioxidáns vegyületek előfordulnak az almában, a cseresznyében, a szilvában és sok más gyümölcsben, illetve zöldségben. A kávéban azonban a pörkölési folyamat során lebomlik ez a kulcsfontosságú összetevő, ezért hatékonyabbak a nyers kivonatot rejtő étrend-kiegészítők. „A kezelés csupán napi 2-400 forintba kerülne. Olcsóbb, mint kávézóba menni!” – tette hozzá Vinson professzor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.