Gátolja a szájrák kialakulását a szájvíz

Az Angewandte Chemie aktuális számában megjelent tanulmány szerint a szájvíz egyik antibakteriális összetevője daganatellenes hatással is rendelkezik.

Betegszoba.hu
2013. 04. 09. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lipcsei Egyetem és más német kutatóközpontok közreműködésével végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szájvizekben szokványosan alkalmazott, baktériumokat gátló összetevő, a klórhexidin fontos fehérje-fehérje kapcsolatok blokkolásán keresztül a szájrák kialakulását is hátráltatja. A klórhexidin, mely az alexidin származéka, régóta szerepel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) listáján, azonban most az alkalmazási kör szélesítésére kerülhet sor.

A rosszindulatú daganatsejtek a normális sejtektől eltérő jelrendszert alakítanak ki, így ezek gátlása daganatellenes hatású lehet. A szóban forgó összetevő a sejten belüli folyamatokat a programozott sejthalál irányába tolhatja el. A sejtek életét igen pontos szabályozási mechanizmusok határozzák meg, vannak molekulák, melyek a sejthalál irányába hatnak (például a Bcl-2), és vannak olyanok, amelyek a túlélést serkentik (Bcl-Xl). A túlélési szignál erősödése kontrollálatlan osztódást von maga után – ez a daganatok egyik jellemző tulajdonsága. A német tudósok mintegy 4000 vegyületet tesztelve jutottak arra az eredményre, hogy a klórhexidin a Bcl-Xl gátlásán keresztül beindítja a sejthalál programját.

A vizsgálat nyomán új típusú daganatellenes szerek fejlesztésére kerülhet sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.