Az intézmény alkalmazott és sporttudományi tanszékének munkatársai az eddigieknél hatékonyabb gyógymódot kerestek a lágyrész-, illetve az izomsérülésekre. Jelen tanulmányban az úgynevezett rizszsák hatását vizsgálták, amelyet kifejezetten e célra fejlesztettek ki. A jegelés és a melegítés módszere régóta használatos zselék, krémek és különböző eszközök formájában. Bár a megoldás bizonyos esetekben negatív mellékhatásokkal járhat, a rizszsák újabb alternatívát kínál.
A kutatók helyi termesztésű rizst csomagoltak speciális gyapjú anyagba, ami hűtőtáskára hasonlít, s képes a hő megtartására. Az összehasonlításhoz megtisztították és napfénynél megszárították a rizst, az árpát és a mungóbabot. A fertőtlenítés érdekében forró tányéron megpirították őket, beletöltötték a csomagba, majd autokláv segítségével 121 Celsius-fokon sütötték 15 percig. A hőmérő behelyezésére apró lyukat vágtak a zsákokra.
A rizs jobb hőmegtartó képességről tett tanúbizonyságot az árpához és a mungóbabhoz képest. A bordázott anyag öt percen át képes volt 155 Celsius-fok megtartására. A tanulmány bebizonyította, hogy a rizszsák hasonló tulajdonságokkal bír, mint a jegelés vagy a hőkezelés, és hatékony segítség lehet a lágyrészsérülések kezelésében.