Tovább élnek a halfogyasztók

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halak rendszeres fogyasztása meghosszabbíthatja az életünket.

Betegszoba.hu
2013. 04. 06. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Annals of Internal Medicine áprilisi számában megjelent kutatásukban a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói Dr. Dariush Mozaffarian vezetésével arról számoltak be, hogy a vizsgált 2600 idősebb felnőtt közül akik a legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztották (ami főként a lazacban, makrélában, heringben, a tavi pisztrángban és a sárgaúszójú tonhalban található), átlagosan két évvel tovább éltek, mint azok, akik a legkevesebb omega-3-at fogyasztották.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést a halfogyasztás és a hosszú élet között, csupán kapcsolatra utalnak a kettő között. „Az omega-3 zsírsavak vérszintje összefügg a halálozás, különösképpen a szív- és érrendszeri eredetű halálozás alacsonyabb kockázatával” – állította Mozaffarian.

A kutatás kezdetén a szakértők vérvizsgálatot végeztek, fizikális vizsgálatot végeztek, és kikérdezték a résztvevőket életmódjukról. A 74 év átlagéletkorú alanyok közül ekkor senki sem fogyasztott omega-3 tartalmú étrendkiegészítőt. A 16 éves utánkövetés alatt 1625 résztvevő halt meg, közülük 570 szív-, illetve érrendszeri betegség következtében. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy minél magasabb volt az omega-3 szintje a vérben, annál alacsonyabb volt a halálozás kockázata az utánkövetési időszakban. A legmagasabb omega-3 zsírsav szinttel rendelkezők esetében 27 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen eredetű halálozás kockázata, mint azokban, akik a legalacsonyabb omega-3 vérszinttel rendelkeztek.

A halak nagy mennyiségű szívbarát fehérjét és zsírsavat tartalmaznak, és már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a halban gazdag étrend csökkenti a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát. Az egyéb eredetű halálozásra gyakorolt hatást azonban eddig nem ismerték. Mozaffarian azonban hangsúlyozta, hogy a mostani kutatás sem tudta meghatározni, vajon az omega-3 vérszintje felelős-e közvetlenül a halálozás csökkent kockázatáért, vagy ez egyszerűen az egészségesebb életmód egyik jele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.