E. Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem professzora által vezetett kutatásban azt vizsgálták, hogy zsírban gazdag, hagyományos amerikai étrend esetén milyen hatással van az elhízásra hajlamos egerekre a szőlőfogyasztás. Az állatok vörös, fekete és fehér szőlőből álló keveréket kaptak 90 napon át a táplálékukba adagolva.
Már a három hónapos kúra után jelentősen csökkentek a gyulladást jelző értékek a szervezetben, mint ahogy a máj és az alhas zsírszöveteinek mennyisége is. A szőlőfogyasztás csökkentette zsírszövetek mennyiségét és súlyát is azokhoz a rágcsálókhoz képest, akik nem kaptak a gyümölcsből. A szőlőevőknél ráadásul az antioxidáns védekező képesség is nőtt, főleg a májban és a vesében.
A metabolikus szindróma olyan összetett betegség, amely különböző kórképeket foglal magában: például emelkedett vérnyomást, magas vércukorszintet, hasi zsírfelesleget, alacsony HDL (azaz „jó” koleszterin) szintet, valamint magas trigliceridszintet. Mindez magasabb szívbetegség-, agyvérzés-, és cukorbetegség-kockázattal jár. A zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztás közismerten csökkenti a veszélyt, és a szőlő már korábban is bizonyított a szakirodalomban.
„Tanulmányunk alapján a szőlővel gazdagított étrend kulcsszerepet játszhat a metabolikus szindróma megelőzésében és kezelésében. A gyulladás és az oxidatív stressz egyaránt hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, a szervi rendellenességekhez és a kettes típusú cukorbetegséghez. A szőlő pozitív hatása éppen ezért nagyon ígéretes eredmény” – nyilatkozta Seymour professzor.