Dióval csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata

Az egész dió és a dióból kivont olaj fogyasztása nem csupán a koleszterinszint csökkentésével mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Betegszoba.hu
2013. 05. 21. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt már korábban is tudtuk, hogy a szívbarát étrend keretében fogyasztott dió csökkenti a koleszterinszintet” – magyarázta fogyasztásával Penny Kris-Etherton. „Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy a dió melyik összetevőjének köszönhető ez a jótékony hatás. Kutatásunk más módokra is rávilágított, amelyek révén a dió és olajának összetevői javíthatják a szív egészségét.”

Randomizált, kontrollált kísérletükben a kutatók 15 magas koleszterinszinttel rendelkező résztvevőt részesítettek négy kezelés valamelyikében: az alanyok vagy 85 gramm egész diót, vagy 6 gramm héjat, vagy 34 gramm zsírmentes dióbelet, vagy 51 gramm dióolajat kaptak. A kutatók a kezelés előtt, majd 30 perccel, egy órával, két órával, négy órával és hat órával a kezelés után is megvizsgálták az alanyok biokémiai és fiziológiai válaszait. Később mindegyik résztvevő a további három kezelésben is részesült.

A Journal of Nutrition című szaklap internetes kiadásában publikált eredmények azt mutatták, hogy a dió olajösszetevőjének egyszeri fogyasztása kedvezően hatott az erek egészségére. Az egész dió fogyasztása pedig abban segít, hogy a „jó” HDL koleszterin hatékonyabban el tudja távolítani a felesleges koleszterint a szervezetből.

„Kutatásunkból az derült ki, hogy a dióban lévő olaj fogyasztása után fenntartja a vérerek működését, ami nagyon fontos, mert a vérerek integritása a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkben gyakran leromlik” – foglalta össze az eredményeket Claire Berryman kutató. „A dióolaj különösen hatékonyan védi az endoteliális sejtek működését, amelyek jelentős szerepet játszanak a szív-érrendszer egészségében.”

A kutatók elmondták, hogy valószínűleg a dióban lévő alfa-linolénsav, gamma-tokoferol és fitoszterolok megmagyarázzák a dióolajos kezelés jótékony hatásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.