A bostoni Kísérletes Biológia 2013 konferencián közzétett szűk körű kutatás azt mutatta, hogy a hozzáadott E-vitaminnal összefüggő érfunkció-javulás átszámítva a szív- és érrendszeri megbetegedések későbbi kockázatának körülbelül 19 százalékos csökkenését eredményezi.
A kutatás során dohányosokat kértek fel arra, hogy hét napra hagyják abba a dohányzást. A kísérlet előtt és után is mérték a vérben lévő gyulladásos markereket és az érfunkciót. Hét dohányfüstmentes nap után az alanyokban az érfunkció átlagosan 2,8 százalékos javulását mutatták ki. Ráadásul azok a résztvevők, akik a leszokás mellett még az E-vitamin gamma-tokoferol típusát is szedték, az érfunkció további 1,5 százalékos javulását tapasztalták.
Annak ellenére, hogy ezek a változások első hallásra elenyészőnek tűnhetnek, a korábbi széles körű kutatások azt mutatták, hogy az érfunkció, vagyis az erek tágulási képességének minden egyszázalékos javulása a szívbetegség idősebb kori kockázatának 13 százalékos csökkenésének feleltethető meg.
A kutatást vezető Richard Bruno, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa elmondta, hogy bár a gamma-tokoferol szedése biztonságos, további, nagyszabásúbb kutatásokra lesz szükség a dohányzásról való leszokással kapcsolatos étrendi ajánlások meghatározásához. A szakértő elmondta, hogy az amerikai étrend bővelkedik gamma-tokoferolban, de kalóriaszegény forrásokból nehéz hozzájutni. Étrendi forrásai közé tartozik a szójabab, a repce és néhány egyéb növényi olaj, valamint az olyan diófélék, mint a pisztácia, a kesudió és a mogyoró. A nagy mennyiségű gamma-tokoferolt tartalmazó étrendkiegészítőket speciális bioboltokban lehet megvásárolni.