A Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) keretein belül ismertetett előzetes kutatási eredmények szerint a mangó jótékony hatással lehet a vércukorszintre és segíthet a gyulladásos folyamatok kordában tartásában is.
A dr. Edralin Lucas által vezetett kutatás során a tudósok megvizsgálták, milyen hatással van a rendszeres, napi szintű mangófogyasztás a túlsúlyos résztvevők állapotára. Összesen 20 felnőtt, 11 férfi és 9 nő, vett részt a kísérletben: nekik 12 héten keresztül napi 10 gramm fagyasztott, szárított mangót kellett elfogyasztaniuk a különböző étrendkiegészítők mellé. Ez a mennyiség körülbelül tíz dekagramm friss mangónak felel meg.
A kísérlet végére a résztvevők vércukorszintje az átlagértékekhez képest jóval alacsonyabb volt mind a férfiak, mind a nők esetében. A résztvevőknél testzsírarány tekintetében nem történt változás, a testtömegindex pedig némely női résztvevőnél még nőtt is. Ezek alapján úgy tűnik, további vizsgálatok szükségesek a mangó élettani hatásainak felderítésére.
„A mostani vizsgálati eredmények megerősítették a korábbi állatkísérletek eredményeit, miszerint a mangó javítja a vércukorértékeket a magas zsírtartalmú étrenden lévő alanyok esetében” – nyilatkozta dr. Lucas. „Bár a mangó pontos hatásmechanizmusát egyelőre nem ismerjük, az biztos, hogy a gyümölcs többféle polifenolt is tartalmaz, amelyek miatt jótékony egészségügyi hatásokkal rendelkezik.”
Dr. Susanne Mertens-Talcott vizsgálatai szerint a mangó polifenoljai korlátozzák a mell daganatos és egészséges sejtjeinek gyulladásos válaszreakcióit is. Mivel a vizsgálatokat in vitro végezték a tudósok, további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a mangóval emberi alanyok esetében is hasonló eredményeket lehet-e elérni.