Az újdonsült édesanyákban általában nem termelődik azonnal nagy mennyiségű anyatej, ezért csecsemőjük ez idő alatt veszíthet a testsúlyából – állítják a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem munkatársai. ”Sok anya aggódni kezd az anyatejtermelés miatt, és ez a fő oka annak, hogy az első három hónapban felhagynak a szoptatással” – nyilatkozta a Pediatrics internetes számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Valerie Flaherman. „Kutatásunkból azonban az derült ki, hogy ha ezeknek a csecsemőknek egy kevés tápszert adnak az első időszakban, enyhíteni lehet ezt az aggodalmat, és az anyák elég magabiztossá válhatnak ahhoz, hogy folytassák a szoptatást.”
Számos jótékony hatása van az anyatejnek. Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy a szoptatott csecsemők jobban reagálnak az oltásokra, ugyanis az anyatej segíti a kisbaba saját immunrendszerének érését, és csökkenti a gyermekkori rák kockázatát. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknak a felnőtteknek, akiket csecsemőkorukban szoptattak, a koleszterinszintjük alacsonyabb, mint nem szoptatott társaiké. Egyes vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekeknek magasabb az IQ-juk. Az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták segítik az idegszövet növekedését. A kutatások kimutatták, hogy a szoptatott csecsemők körében ritkábban és kevésbé súlyos formában fordulnak elő felső légúti fertőzések, nehézlégzés, tüdőgyulladás és influenza, valamint bizonyították azt is, hogy kisebb az esély a depresszióra, ha szoptatják a babát.
(forrás: La Leche Liga Magyarország)
Flaherman és munkatársai kísérletükben 40, időre született, 24 és 48 órás életkor közötti újszülöttet vizsgáltak, akik születési súlyuk több mint 5 százalékát elveszítették. A babák egy része korlátozott mennyiségű tápszert kapott mindegyik szoptatás után. A csecsemők tápszeres táplálását azonnal abbahagyták, amint édesanyjuk a szülés után 2-5 nappal már elegendő anyatejet termelt. A korlátozott mennyiségű tápszert kapott csecsemőket egy kontroll csoporttal hasonlították össze, akiket anyjuk csak anyatejjel próbált táplálni.
Egy hét múlva mindkét csoport összes csecsemője még anyatejjel táplálkozott, de a korai tápszeres csoport mindössze 10 százaléka kapott az elmúlt 24 órában tápszert, szemben a kontrollcsoport 47 százalékával. Három hónap múlva a korai tápszeres csoport 79 százalékát még mindig szoptatták, a kontrollcsoportban azonban ez az arány csak 42 százalék volt. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy eredményeiket nagyobb szabású kutatásokkal is igazolni kell.
DNS-szekvenáláson alapuló technikával elkészítették az anyatej baktériumtérképét, és megállapították, hogy több mint hétszáz különböző baktériumot tartalmaz, vagyis többet, mint eddig feltételezték. Az anyatej jótékony hatásait számos vizsgálat bizonyítja.
A legfrissebb kutatási eredmények szerint nagyobb eséllyel alakul ki gyermekkori akut limfoblasztos leukémia azoknál a kisgyerekeknél, akik a szilárd ételek bevezetésének késése miatt túl sokáig kapnak tápszert.
Azoknál az embereknél, akiket csecsemőkorukban szoptattak, kisebb lehet a depresszió kockázata – vélik tanulmányuk alapján német kutatók.