A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint a legtöbb jól ismert B12-forrás olyan formában tartalmazza a vitamint, amit az emberi szervezet nem is képes hasznosítani.
Fumio Watanabe és kollégái szerint a legtöbb B12-forrás állati eredetű (tej, tojás, hús, hal), bár elvétve találni olyan növényi táplálékokat is, amiben nagy mennyiségben megtalálható a B12. Az egyetlen élő organizmusok, amelyek képesek a B12-vitamin előállítására, az állatok bélrendszerében élő baktériumok, amelyek egyes növények felszínén és közelében is képesek megélni, így ellátják őket a szükséges tápanyagokkal.
Az állati eredetű táplálékot mellőző vegetáriánusok és vegánok vannak a legnagyobb veszélyben a B12-hiány kialakulásának szempontjából, de az emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedő időseknél is nagy eséllyel alakulhat ki B12-hiány, mivel az ő szervezetük nem képes megfelelőképpen felszívni az élelmiszerekben található B12-t. Az alacsony B12-szint növelheti a vér homocisztein-koncentrációját, ami szívbetegségek, agyvérzés és más betegségek kialakulásához vezethet.
A tudósok közel 100 kutatás eredményeit vizsgálták meg a mostani tanulmány elkészítése során. Vizsgálataik szerint a legtöbb, B12-pótlás szempontjából fontosnak tartott élelmiszer, mint például az étrend-kiegészítőként is forgalmazott alga, és bizonyos puhatestűek csak pszeudo-, azaz hamis formában tartalmazzák a vitamint, amit az emberi szervezet nem képes hasznosítani. Fontos még tudni, hogy az élelmiszerek főzés és hosszú tárolás következtében elveszíthetik valódi B12-tartalmukat. A tudósok szerint a vegánoknak erjesztett ételekkel, két másik típusú ehető algával, valamint gombafélékkel kellene pótolniuk a B12 hiányát.
Az időseknek inkább a B12-vel dúsított ételeket, valamint a hal- és kagylókivonatokat ajánlják, amelyek a szervezetük által is felhasználható formában tartalmazzák a vitamint.
Hogyan lehet megelőzni a B12-vitamin-hiányt?
Tej, tojás, hús hal – ezek az élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb B12-vitamint. Na, de hogy vigyék be ezt a hasznos vitamint a vegetáriánusok?
2013. 07. 26. 10:28
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!