Hogyan lehet megelőzni a B12-vitamin-hiányt?

Tej, tojás, hús hal – ezek az élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb B12-vitamint. Na, de hogy vigyék be ezt a hasznos vitamint a vegetáriánusok?

Betegszoba.hu
2013. 07. 26. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint a legtöbb jól ismert B12-forrás olyan formában tartalmazza a vitamint, amit az emberi szervezet nem is képes hasznosítani.

Fumio Watanabe és kollégái szerint a legtöbb B12-forrás állati eredetű (tej, tojás, hús, hal), bár elvétve találni olyan növényi táplálékokat is, amiben nagy mennyiségben megtalálható a B12. Az egyetlen élő organizmusok, amelyek képesek a B12-vitamin előállítására, az állatok bélrendszerében élő baktériumok, amelyek egyes növények felszínén és közelében is képesek megélni, így ellátják őket a szükséges tápanyagokkal.

Az állati eredetű táplálékot mellőző vegetáriánusok és vegánok vannak a legnagyobb veszélyben a B12-hiány kialakulásának szempontjából, de az emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedő időseknél is nagy eséllyel alakulhat ki B12-hiány, mivel az ő szervezetük nem képes megfelelőképpen felszívni az élelmiszerekben található B12-t. Az alacsony B12-szint növelheti a vér homocisztein-koncentrációját, ami szívbetegségek, agyvérzés és más betegségek kialakulásához vezethet.

A tudósok közel 100 kutatás eredményeit vizsgálták meg a mostani tanulmány elkészítése során. Vizsgálataik szerint a legtöbb, B12-pótlás szempontjából fontosnak tartott élelmiszer, mint például az étrend-kiegészítőként is forgalmazott alga, és bizonyos puhatestűek csak pszeudo-, azaz hamis formában tartalmazzák a vitamint, amit az emberi szervezet nem képes hasznosítani. Fontos még tudni, hogy az élelmiszerek főzés és hosszú tárolás következtében elveszíthetik valódi B12-tartalmukat. A tudósok szerint a vegánoknak erjesztett ételekkel, két másik típusú ehető algával, valamint gombafélékkel kellene pótolniuk a B12 hiányát.

Az időseknek inkább a B12-vel dúsított ételeket, valamint a hal- és kagylókivonatokat ajánlják, amelyek a  szervezetük által is felhasználható formában tartalmazzák a vitamint.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.