Miért alakul ki D-vitamin-hiány a napozás ellenére?

Nem elég a napozás a D-vitamin-hiány megelőzéséhez, hiszen olyan helyeken is kialakul a hiány, mint Bogota, Brazília, Kalifornia vagy Costa Rica.

Betegszoba.hu
2013. 07. 05. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra leginkább csak a mennyiséggel kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap mint nap.

„A vitaminok nélkülözhetetlenek bizonyos életfolyamatokhoz, így hiányukban a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. Ezért újabban a szakemberek nem is egyszerűen vitaminnak, hanem hormonnak tartják. A D-vitamin név nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem sok más vitaminhoz hasonlóan több molekulát. Két fő formája van, a D2 és a D3, ez az utóbbi a ténylegesen hatásos” – árulta el a professzor, aki azt is hozzátette, a D-vitamin-hiány valójában népbetegség.

„A trópusok kivételével az újszülöttektől a fiatalokon át egészen az idősekig az egész világ D-vitamin-hiányban szenved. Magyarországon a lakosság mintegy 80 százaléka D-vitamin-hiányos. Ennek egyik oka, hogy a táplálékokon keresztül nem tudunk elég D2-provitamint juttatni a szervezetünkbe, másrészt nem vagyunk eleget a napon, amely a D2-vitamintból készíti a D3-vitamint. Pedig a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D-vitamin-bevitel Magyarországon 88 NE (nemzetközi egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400 NE. Az utóbbi évek orvosi kutatásai viszont a felnőtteknek 2000 NE mennyiséget ajánl. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a dupláját. Hiánya gyakran szerepet játszik az asztma, a depresszió, a szívbetegség, a diabétesz vagy akár a túlsúlyosság kialakulásában, hogy csak néhányat említsünk sok egyéb egészségügyi probléma mellett” – árulta el prof. dr. Ősapay György, a szakterület jó ismerője.

A köztudatban elterjedt, hogy a nyári időszakban elég csupán a napfénnyel biztosítanunk a D-vitamin-bevitelt. „Ehhez azonban elsődleges feltétel elegendő D2-vitamin fogyasztása étrendünkben. Másrészt gyakran nem elég a napozás a D-vitamin-hiány megelőzéséhez, hiszen olyan helyeken is kialakul a hiány, mint Bogota, Brazília, Kalifornia vagy Costa-Rica. Sok esetben a napsugárzás azért nem elegendő, mert ruhában tartózkodunk a szabadban, vagy mert napolajat használunk a strandon, amely nem engedi a bőrünkbe a D3-vitamin-képződéshez szükséges UV-fényt” – mondta Ősapay professzor.

Összefüggést találtak a plazma D-vitamin-szint és az ízületi kopásra való hajlam között. Kellően magas D-vitamin-szint tehát megvédhet az ízületek, porcok kopásától, és az azzal járó mozgáskorlátozottságtól és fájdalomtól. Sőt az is valószínű, hogy az oszteoartritisz megléte D-vitamin-hiányra utal.

Tehát táplálék útján csak a szükséges mennyiség töredékét juttatjuk be a szervezetbe, élelmiszereink közül leginkább a tojásban, a májban, a halolajban, és a tengeri halakban fordul elő a D-vitamin. Ám a magyarok átlagban nagyon keveset esznek a halból, ha pedig valaki tojásból próbálja pótolni a mennyiséget, egész fészekaljnyit kellene fogyasztania belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.