Csökkenthetik a Parkinson-kór kialakulását

A koleszterincsökkentő, szívroham és stroke megelőzésre szolgáló sztatinoknak újabb előnyére derítettek fényt tajvani tudósok.

Betegszoba.hu
2013. 08. 03. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 44 ezer beteg adatainak elemzése után kiderült, hogy azoknál, akik abbahagyták a zsírban oldódó sztatin (szimvasztatin vagy atorvasztatin) tartalmú gyógyszer szedését, 58 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezett Parkinson-kór, mint a terápiát folytatóknál. A zsírban oldódó sztatinok a feltételezések szerint képesek a vér-agy gáton történő átjutásra, nem úgy, mint a vízben oldódóak, például a roszuvasztatin vagy a pravasztatin. A gyógyszerek csökkenthetik a gyulladást, és még az agy dopamin-háztartását is befolyásolhatják, ami a Parkinson-kórhoz köthető – írják a tanulmány szerzői.

„Örömünkre szolgál, hogy sikerült kimutatni ezt a kapcsolatot” – mondta dr. Jou-Wei Lin, a Tajvani Egyetem kórházának kardiológusa. „Elemzésünk megfigyelésen alapszik, és további klinikai vizsgálatok szükségesek a sztatinok és a Parkinson-kór viszonyának feltérképezésére” – tette hozzá. Az eredmények a Neurology című szakfolyóirat internetes változatában jelentek meg.

A témában végzett kutatások eddig ellentmondásos eredményekkel szolgáltak. A mostani vizsgálat adatgyűjtése 2001 és 2008 között történt nem Parkinson-kóros páciensek bevonásával, s arra is rávilágított, hogy a vízben oldódó sztatint szedőknél kétszer akkora a betegség kockázata, mint a zsírban oldódót használóknál.

Dr. Michael Okun, az egyesült államokbeli Nemzeti Parkinson Alapítvány orvosi igazgatója úgy fogalmazott, hogy az eredmények „érdekesek, de nem meglepőek” annak fényében, hogy mostanában előtérbe került a lipidcsökkentők Parkinson-kockázat mérsékelő hatásának kutatása. „Az ilyen típusú vizsgálatokat nem szabadna általános következtetések levonására használni, mert tévedéshez vezethet” – tette hozzá Okun, aki szerint ennek ellenére a zsírban oldódó sztatinok „tényleg csökkenthetik a Parkinson-kór megjelenését”.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.