A Mayo Clinic Proceedings augusztus 15-i számában megjelent tanulmány társszerzője, dr. Carl Lavie, a New Orleans-i John Ochsner Szív és Érrendszeri Intézet professzora azonban úgy véli, van okunk aggódni, ha túl sok kávét fogyasztunk. „Kevés kávé, vagyis körülbelül heti 28 csésze még biztonságos” – mondja. „Érdemes azonban a fogyasztást napi négy 2,2 deciliteres csészében maximalizálni, különösen a fiatalabb emberek számára.”
Ismét felmerül a sokat ragozott kérdés, vajon a kávé jótékony hatással van-e ránk, és ha igen, mennyi a túl sok. Az utóbbi években a kutatók egyre gyakrabban kimutatták, hogy a kávéfogyasztás, még a nagy mennyiségű kávé is, valójában csökkenti a rák, a szívelégtelenség és más betegségek kockázatát.
Az új kutatáshoz a szakértők közel 44 ezer 20 és 87 év közötti személyt követtek átlagosan 16 évig. Az alanyok háromnegyede férfi volt, és a résztvevők 1971 és 2002 között léptek be a vizsgálatba. Az utánkövetés során 2512 személy halt meg különböző okokból. Miután statisztikájukba az olyan tényezőket is beleszámították, mint a dohányzás vagy a fizikai állóképesség, a kutatók kimutatták, hogy azok, akik hetente 28 csészénél több kávét ittak, 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg. A korai halálozás kockázata 50 százalékkal magasabb volt az 55 éven aluli férfiakban és nőkben. Az ennél kevesebb kávé fogyasztása azonban a jelek szerint nem befolyásolta a halálozást.
A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul. Lehetséges, hogy a kávé hozzájárul a rák kialakulásához, ezt azonban csak akkor lehet megerősíteni, ha alaposabban megvizsgálják, mi okozta a résztvevők halálát. Lavie szerint az is elképzelhető, hogy bizonyos genetikai tényezők teszik ki a kávéfogyasztókat a halálozás magasabb kockázatának. E kérdések megválaszolásához további kutatásokra lesz szükség.

Galambos Lajos lenyúlt félmilliója sokkolta az országot