Tudományosan fűszerezett halfilé

Hogyan növelhetjük a szivárványos pisztráng omega-3 zsírsav tartalmát?

Betegszoba.hu
2013. 08. 22. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta ismert a telítetlen omega-3 zsírsavak egészségre előnyös hatása. Az ilyen zsírok legkézenfekvőbb forrásai a tengeri halak és más tengeri étkek. Az állattartás legdinamikusabban fejlődő ága a haltenyésztés, azonban a túlnépesedéssel párhuzamosan, mint minden élelmiszer, ennek ára is egyre nő. Ezért az iparág egyre olcsóbb alternatívákat keres ahhoz, hogy megfelelő minőségű halolajhoz lehessen jutni.

A Canadian Journal of Animal Science oldalain bemutatott stratégia arra irányult, hogy miként lehetne növelni a szivárványos pisztráng telítetlen zsírsavtartalmát. A kutatók a növényi olaj alapú étrendet korianderolajjal egészítették ki, így serkentve azt a kémiai folyamatot, amit az előalakot jelentő alfa-linolénsav telítetlen zsírsavvá alakulásához vezet. Ezt követően a halakból készült filé nagyobb mennyiségben tartalmazta a legfontosabb zsírsavakat, ráadásul azt is sikerült igazolni, hogy a beavatkozás nem jár káros hatással. Dr. Murray Drew és munkatársainak felfedezése vélhetően nagy hatással lesz a haltenyésztés gyakorlatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.