A Journal of the American College of Nutrition szakfolyóiratban publikált kutatáshoz 46 harminc és hetvenöt év közötti felnőttet kértek fel, akik 25 pontnál magasabb testtömegindexszel (BMI), és férfiak esetében 100 cm-nél, nők esetében 87,5 cm-nél nagyobb derékbőséggel rendelkeztek. A résztvevők nemdohányzók, és mindegyikükre jellemző a diabéteszt és a szívbetegséget megelőző metabolikus szindróma legalább egy kockázati tényezője.
Az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik kétszer nyolchetes tetszés szerinti dióval gazdagított, illetve tetszés szerinti dió nélküli étrendet követett. A diótartalmú étrendet követők naponta 56 gramm hámozott, pirítatlan diót fogyasztottak rágcsálnivalóként vagy valamilyen más ételhez.
Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 56 gramm dió fogyasztása javítja a kóros mennyiségű hasi zsírral rendelkező emberek endoteliális működését. A dió hozzáadása az étrendhez nem vezetett hízáshoz.
„Tudjuk, hogy az étrend javítása általában nehéz, egyetlen élelmiszer hozzáadása azonban könnyű” – magyarázta dr. David Katz, a kutatócsoport vezetője. „Elméletünk szerint ha egy magas tápértékű, laktató élelmiszert, például diót adunk az étrendhez, az kétszeresen előnyös hatással jár: a nagy tápanyagtartalom hozzáadása és az alacsonyabb tápanyagtartalmú élelmiszerek eltávolítása.\"