A Maternal and Child Nutrition szakfolyóiratban megjelent kutatáshoz a U.S. National Health and Nutrition Examination Survey táplálkozási tanulmányban részt vevő közel 2500 tizenkét és hatvan hónapos korú gyermek adatait elemezték.
A többszörösen telítetlen zsírsavak létfontosságúak az emberi egészség szempontjából. Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak megfelelő aránya jelentős szerepet játszik a sejtműködésben, a gyulladások „kezelésében”, a szem fejlődésében és az idegműködésben is. A szakértők azonban nem tudják, mennyi a zsírsavak bevitelének ideális szintje a kisgyermekek esetében. Abból kiindulva, hogy a csecsemők általában nagy mennyiséget fogyasztanak a legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsavakból az anyatejnek és a csecsemőtápszereknek köszönhetően, a kutatók úgy döntöttek, hogy megpróbálják megbecsülni az átlagos beviteli mennyiségét a csecsemőkor és az óvodáskor között.
„A többféle PUFA az omega-6 az omega-3 zsírsavakhoz viszonyított aránya magas volt – körülbelül 10. A szakértők egy része ezt az adatot az étrend minőségének megállapítására használják, és a magas arány azt jelenti, hogy az étrend kevésbé egészséges. Ráadásul az egyik kulcsfontosságú zsírsav, a DHA bevitele alacsonynak bizonyult a 12 és 60 hónap közötti gyermekekben, alacsonyabbnak, mint amennyit a csecsemők fogyasztanak, és ez a szint az életkor előrehaladásával sem nőtt.
A kutatásból az is kiderült, hogy a halak a leggazdagabb forrásai a DHA és az EPA zsírsavaknak, és ezekben a legnagyobb a PUFA-k mennyisége is a gyermekek étrendjében. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált gyermekek csupán 54 százaléka fogyasztott halat az elmúlt hónapban. „Az erre az életkorra jellemző gyors testi és neurológiai fejlődés azt jelenti, hogy a telítetlenzsírsav-bevitel különböző variációi jelentős következményekkel járhatnak a növekedésre” – összegezték.

Muri Enikőt a hét leggyalázatosabb hozzászólásával támadják