A Journal of Obesity című szakfolyóiratban megjelent ausztrál tanulmány szerint a teltségérzetet közvetítő gyomoridegek véglegesen érzéketlenné válnak a hosszú ideig folytatott zsírdús étrend hatására. Az eredmények alapján a túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a leptin nevű hormon működését is, ami megváltoztatja a gyomoridegek érzékenységét, így hatással van a bevitt tápanyag mennyiségére.
„Ez a két folyamat együttesen oda vezet, hogy az elhízott embereknek többet kell enniük a teltségérzet eléréséhez, ami tovább növeli a testsúlyukat” – mondta a kutatást vezető Amanda Page professzor, az Adelaide-i Egyetem kutatója. „A gyomor ideghálózatának válasza normális étrend esetén sem normalizálódik. Ez azt jelenti, hogy többet kell enni ugyanazon teltségérzethez, amit egy egészséges egyén tapasztal” – tette hozzá a kutató.
A kísérlethez egereket fogtak különböző étrendre. Az egyik csoport tagjai alacsony kalóriatartalmú diétán voltak 7 százalék zsírral, míg a másikéi magas kalóriatartalmún 60 százalék zsírral. A 12 hét után normális étrendre visszaállított egerek fogytak ugyan, de ételigényük növekedett, és az éhségérzethez kapcsolódó idegrendszeri működésük megváltozott.
Page professzor elmondása szerint a tudósok régóta próbálnak rájönni, hogy miért olyan nehéz megtartani a fogyás révén elért alakot. „Ezek a következtetések nagyon fontosak azok számára, akik küzdenek a súlytartással. Becslések szerint csupán a lakosság 5 százaléka képes alakjának megőrzésére. A legtöbben sajnos két éven belül még a korábbinál is több súlyt szednek fel” – magyarázta a szakértő.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!