Védelmet nyújthat a stroke ellen a B-vitamin

A B-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők szedésével körülbelül hét százalékkal csökkenthető az agyérgörcs kialakulásának kockázata.

Betegszoba.hu
2013. 09. 24. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A B-vitamin, ami valójában egy nyolc vitaminból álló csoport, általában dúsított müzlikben, tonhalban, májban és olyan gyümölcsökben található legnagyobb mennyiségben, mint például a banán. A feldolgozott élelmiszerek, köztük a kenyér is, csak kevés B-vitamint tartalmaz, ezért a sok szakértő támogatja az étrend-kiegészítők szedését.

A korábbi kutatások azonban ellentmondásos eredményeket hoztak azzal kapcsolatban, hogy a B-vitamin tartalmú kiegészítők védelmet nyújtanak-e az agyi érkatasztrófa vagy a szívroham ellen. Némelyik tanulmány egyenesen azt mutatta, hogy növelheti a kockázatot.

A kínai Csengcsou Egyetem kutatói azonban a Neurology szaklapban közzétett legújabb tanulmányukban tizennégy, összesen közel 55 ezer résztvevővel készült klinikai kísérlet áttekintésével kimutatták, hogy a B-vitamin-tartalmú kiegészítőket szedőknél hét százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. 2471 beteg kapott agyérgörcsöt, de a kutatások azt is kimutatták, hogy a B-vitamin a véralvadásban szerepet játszó homocisztein nevű molekula szintjét is csökkentette.

A kutatók ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy az eredmények szerint a B-vitamin kiegészítők nem befolyásolják jelentős mértékben a szívroham kockázatát. Az is kiderült, hogy a folsav, más néven B9-vitamin, csökkentheti a más B-vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítők előnyös hatásait. Pedig sok szakértő támogatja a kenyér folsavval történő dúsítását, hogy a várandós kismamák így biztosan elegendő mennyiséghez jussanak belőle, és a magzat védelmet kapjon az olyan neurológiai betegségekkel szemben, mint a nyitott hátgerinc. A kutatók azt is kiderítették, hogy az étrend-kiegészítők gyakori összetevőjének számító B12-vitamin nagy dózisban nem befolyásolja a stroke kockázatát. A kutatók mindenesetre arra is felhívták a figyelmet, hogy bármilyen étrend-kiegészítő szedésének megkezdése előtt kérjük ki orvosunk véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.