A szem leggyakoribb megbetegedései

Alaposan megkeserítheti az életet a kivörösödött, viszkető szem.

Betegszoba.hu
2013. 10. 31. 5:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szembetegségek közül az egyik legkellemetlenebb az úgynevezett blefaritisz, azaz a szemhéj gyulladása, mely a szemhéj megvastagodásával és vörösödésével jár, és emellett kellemetlen, viszkető, égető érzést okoz. Ezt a gyulladásos megbetegedést többnyire valamilyen baktérium okozza, ami akár egy egészen kicsi seben keresztül is bejuthat a szembe. Megfelelő higiéniás eljárással megelőzhető a fertőzés, így – bármily meglepő is – akik rendszeresen sminkelik magukat, és ebből következően rendszeresen le is mossák magukról a festéket, ritkábban fertőződnek meg. Ha valakinél azonban újra és újra visszatér a fertőzés, annak érdemes szakemberhez fordulnia, mert előfordulhat, hogy valamilyen bőrprobléma áll a háttérben.

Egy másik gyakori szembetegség az árpa, amely a szemhéj külsején vagy belsején egyaránt felbukkanhat, hátterében pedig a könnymirigyek elzáródása áll. Ez a fertőzés gyakran stresszes, kimerült állapotban jelentkezik, elmulasztásában pedig sokat segít, ha valamilyen meleg tárggyal, például mikróban melegíthető arcmaszkkal masszírozzuk.

 

Amint arra Francesca Marchetti, a London College szemészetének munkatársa felhívta a figyelmet, bizonyos szembetegségek tekintetében a kék szeműek nagyobb veszélyben vannak, az ő szemükben ugyanis kevesebb pigment található, így érzékenyebbek a fényre. Ez az oka annak is, hogy náluk gyakrabban alakul ki időskori makuláris degeneráció, ami akár vaksághoz is vezethet. Ugyanakkor a világos bőr – ami gyakran jellemző a kék szeműekre – hajlamosabbá teszi az embert a rozácea, vagyis a vörösödő bőr kialakulására, ami az esetek felében a szemen is jelentkezhet. Az újra és újra megjelenő blefaritisz hátterében is állhat rozácea, aminek a fellángolását szteroiddal vagy antibiotikummal lehet megelőzni.

A szemmel kapcsolatos leggyakoribb megbetegedés azonban a kötőhártya-gyulladás. A kötőhártya egy vékony nyálkahártyaréteg, amely a szem fehér részét, illetve a szemhéjak belső felszínét borítja, gyulladás esetén a beteg összeragadt, viszkető szemekkel ébred. A háttérben bakteriális vagy vírusos fertőzés is állhat, előbbi esetben általában mindkét szem be van gyulladva, utóbbi esetben sokszor csak az egyik, ám ilyenkor gyakran megfázás vagy influenza előzte meg a gyulladást. Ha bakteriális fertőzéssel állunk szemben, az antibiotikumos kezelés jelenthet megoldást, ha azonban vírussal, akkor csak az idő segíthet, általában két hét alatt túl lehet jutni rajta.

Végezetül fontos megemlíteni, hogy a napszemüveg nem csupán divatos viselet, de valós védelmet is nyújthat a szemünknek az erős UV-fény ártalmai ellen, és megóvhat a fotokeratitisztől is, vagyis a szaruhártyák leégésétől, amit az erős napsugarak vagy akár a szolárium is okozhat. Bármily meglepő, de a napszemüveg még az allergia ellen is védelmet nyújthat, a törökországi Hacettepe Egyetem kutatása során például kimutatták, hogy azok az allergiás személyek, akik napszemüveget viseltek, kevesebb tünetet tapasztaltak magukon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.